Nieuw

Het Bloem Atelier van Intratuin opent eind februari!

Eind februari opent het eerste Bloem Atelier van Intratuin in Leidsche rijn. Het Bloem Atelier is een van de nieuwe speciaalzaken binnen het Magazine concept van Intratuin. De verbouwing is in volle gang, we kijken uit naar het resultaat!

Lees verder »

Het Bloem Atelier van Intratuin opent eind februari!

01/25/2018

Eind februari opent het eerste Bloem Atelier van Intratuin in Leidsche rijn. Het Bloem Atelier is een van de nieuwe speciaalzaken binnen het Magazine concept van Intratuin. De verbouwing is in volle gang, we kijken uit naar het resultaat!

Nieuw

‘Ouderwets formuledenken is voorbij’

Coop opende recent aan de Binnenrotte in Rotterdam een nieuwe vestiging in een pand waar voorheen Marqt gevestigd was. SVT heeft de ontwikkeling van deze hybride stadsformule mogen doen en is daarvoor geïnterviewd door de Levensmiddelenkrant.

Lees verder »

‘Ouderwets formuledenken is voorbij’

12/19/2017

‘Ouderwets formuledenken is voorbij’

Coop opende recent aan de Binnenrotte in Rotterdam een nieuwe vestiging in een pand waar voorheen Marqt gevestigd was. SVT heeft de ontwikkeling van deze hybride stadsformule mogen doen en is daarvoor geïnterviewd door de Levensmiddelenkrant.

ROTTERDAM – Door Frits van Wolveren – Coop opende recent aan de Binnenrotte in Rotterdam een nieuwe vestiging in een pand waar voorheen Marqt gevestigd was. Deze formule verhuist naar het voormalige pand van het Centrum voor Beeldende Kunst aan de Nieuwe Binnenweg.

Dit stuivertje wisselen van locaties toont aan dat iedere winkelformule een eigen type klanten trekt.

Lifestyle, locatie, opleidingsniveau, inkomen en maatschappelijke betrokkenheid van de klant zijn factoren die op het punt van formulevoorkeur een rol spelen. Coop kiest meer en meer voor vestigingen in de binnenstad van middelgrote en grote steden en het aanbieden van snel en gemakkelijk boodschappen doen, online bestellen en bezorgen. Deze positionering voldoet volgens de formule aan de behoeften van de hedendaagse consument.

Een- en tweepersoonshuishoudens

Bert Nijland, hoofd formulemanagement bij Coop, legt uit dat Coop met store design, indeling en keuze van assortimentsgroepen zo optimaal mogelijk wil aansluiten bij de samenstelling en behoeften van bewoners in de directe omgeving van de winkel. “We zien in dit specifieke geval in de directe woonomgeving naast een grote groep een- en tweepersoonshuishoudens ook een hoog percentage nietwesterse allochtonen en relatief weinig gezinnen met kinderen. Met die informatie komen we tot de keuze om producten, bijvoorbeeld op de groenteafdeling, los verkrijgbaar aan te bieden. De klant kan absoluut zijn of haar gewenste hoeveelheid kopen. Aardappelen, eieren, uien en dergelijke zijn los verkrijgbaar.”

Portieverpakkingen

In veel assortimentsgroepen heeft Coop gekozen voor portieverpakkingen, zegt Nijland. “We hebben bovendien bijna wekelijks pick & mix-aanbiedingen, zodat de klant de gewenste producten en hoeveelheid kan kiezen. Wanneer de klant weinig tijd heeft om te koken of de maaltijd te bereiden, bieden we de mogelijkheid om een keuze te maken uit ons brede en gevarieerde aanbod vers belegde broodjes, salades en warme maaltijden die vanuit de keuken worden bereid.” In deze nieuwe Coop sluit de positionering van de keuken, direct bij de entree van de winkel, aan bij de afdeling convenience (belegde broodjes, kant-en-klare maaltijden). Kortom: een van de speerpunten van de nieuwe winkel is gemak. Coop wil zijn klanten hiermee helpen bij het maken van de keuze voor de dagelijkse maaltijd. “We bieden daarvoor drie mogelijkheden. Als ze zelf willen koken, hebben we een uitgebalanceerd assortiment vers en kw-producten. Indien er weinig tijd is om te koken, dan kan de klant kiezen uit kant-en-klare maaltijden uit de koeling of vries-vers. Verder bieden we ultraverse broodjes, salades en warme maaltijden die in onze keuken zijn bereid.” Hoe gaat Coop zich in deze hybride winkel op het gebied van prijs profileren? Nijland: “Coop’s prijsstelling is het gemiddelde van de markt. Daarnaast werken we wekelijks met aantrekkelijke aanbiedingen.”

Locatie is leidend

Frank Schoeman, creative director bij SVT-Branding en Design Group in Amsterdam, vertelt dat deze Coop een hybride karakter heeft. “Enerzijds heeft die elementen van de reguliere Coop, anderzijds vinden we er ook onderdelen terug van Coop Vandaag terug: een stadsformule die scherp rekening houdt met de locatie, de omgeving en de behoeften van de consumenten die daar wonen.” Hij constateert in dit verband een belangrijke verandering in het formuledenken van foodretailers: “Steeds sterker komt het accent te liggen op de locatie en de behoeften van de consument op die unieke plek. Het ouderwetse formuledenken dat je een winkelformule als het ware landelijk uitrolt, is voorbij. Het draait veel meer om het prominent invullen van de winkel op een bijzondere locatie, het aanbieden van (food) oplossingen op elk moment van de dag.” Met Coop Vandaag is de winkelformule een weg ingeslagen die in de toekomst perspectief biedt met name in de stedelijke gebieden. City-winkels blijken ‘hot’ en Coop speelt daarop in. Hierover zegt Nijland: “In 2018 zullen we in een groot aantal steden een Coop-Vandaag openen. Winkelelementen die zich onder meer in Amersfoort hebben bewezen, zijn ook in het filiaal aan de Binnenrotte geïmplementeerd, zoals convenience-presentaties, de keuken op de winkelvloer, de verkoop van warme dranken, de self-checkouts etc. Cruciaal is het verzorgingsgebied van de winkel, dat is leidend bij de keuze van de modules in de specifieke vestiging.”

Voor iedereen

Volgens retaildeskundige Paul Moers is de keuze van de Coop-formule op deze Rotterdamse locatie meer voor de hand liggend dan die van Marqt.”Coop is een verzorgend merk waar de boodschappen voor veel consumenten beter betaalbaar zijn. Marqt is toch een formule die meer gericht is op het segment hogeropgeleiden en meer milieubewustere consumenten, terwijl Coop eigenlijk voor iedereen is.”

Ahold & Delhaize: 1 jaar fusie

Door de fusie van Ahold en Delhaize één jaar geleden, is er een flink concern ontstaan. Maar is het groot genoeg of zou het nog verder moeten groeien om echt een wereldspeler te worden? BNR vroeg het Michel van Tongeren. Volgens Michel is Ahold-Delhaize al een wereldspeler, maar is groei onvermijdelijk. Maar de organische groei lijkt tot nu toe goed te werken. […]

Lees verder »

Ahold & Delhaize: 1 jaar fusie

08/11/2017

Door de fusie van Ahold en Delhaize één jaar geleden, is er een flink concern ontstaan. Maar is het groot genoeg of zou het nog verder moeten groeien om echt een wereldspeler te worden? BNR vroeg het Michel van Tongeren. Volgens Michel is Ahold-Delhaize al een wereldspeler, maar is groei onvermijdelijk. Maar de organische groei lijkt tot nu toe goed te werken. Michel: ‘Ze zetten nu wel in op online, maar zouden beter kunnen innoveren op het gebied van de fysieke supermarkt zelf. De ontwikkelingen om online meer gemak toe te voegen zijn er, maar in de winkel zelf is het vrij traditioneel. Dat moet makkelijker kunnen.’ Op de vraag of het goed zal blijven, de fusie tussen een Nederlands en een Belgisch bedrijf, antwoordt Michel: ‘Hoewel we grotendeels dezelfde taal spreken, gaat het om twee verschillende culturen. Dat heeft voordelen, maar het is soms ook spannend. Maar het lijkt nu erg goed te gaan, ook op organisatieniveau.’

Beluister het fragment hier

Groen, handig én hip: hoe doe je dat?

Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes blijft 30% van de consumenten ze gebruiken. Vaak omdat ze er bij de kassa achterkomen een tas te zijn vergeten. Winkeliers dachten dit op te lossen door linnen schoudertassen te produceren, maar die worden toch niet vaak genoeg gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat iedereen daar wel voor kiest? BNR vraagt het Michel van Tongeren. […]

Lees verder »

Groen, handig én hip: hoe doe je dat?

04/25/2017

Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes blijft 30% van de consumenten ze gebruiken. Vaak omdat ze er bij de kassa achterkomen een tas te zijn vergeten. Winkeliers dachten dit op te lossen door linnen schoudertassen te produceren, maar die worden toch niet vaak genoeg gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat iedereen daar wel voor kiest? BNR vraagt het Michel van Tongeren. Beluister hier het fragment.

The Body Shop in de (uit)verkoop

L’Oréal staat op het punt winkelketen The Body Shop te verkopen. BNR vroeg Michel van Tongeren wat hij daarvan vindt en wie een eventuele volgende koper kan zijn. Michel: “Het is moeilijk om de geest van een merk te waarborgen na verkoop.” […]

Lees verder »

The Body Shop in de (uit)verkoop

02/10/2017

L’Oréal staat op het punt winkelketen The Body Shop te verkopen. BNR vroeg Michel van Tongeren wat hij daarvan vindt en wie een eventuele volgende koper kan zijn. Michel: “Het is moeilijk om de geest van een merk te waarborgen na verkoop.”
Beluister hier het fragment (tot minuut 3.19)

Eerste ‘Leven in de tuin’ geopend!

Met ‘Leven in de Tuin’ wil Intratuin mensen laten zien hoe belangrijk leven in de tuin is. Intratuin wil laten zien welke rol de bodem, waterhuishouding, planten en dieren daarin spelen. Deze nieuwe afdeling is bedoeld als inspiratie en om volwassenen en kinderen te laten ontdekken wat er op dat gebied allemaal mogelijk is en hoe ze van de tuin weer echt een natuurlijke plek kunnen maken.

Lees verder »

Eerste ‘Leven in de tuin’ geopend!

11/17/2016

Met ‘Leven in de Tuin’ wil Intratuin mensen laten zien hoe belangrijk leven in de tuin is. Intratuin wil laten zien welke rol de bodem, waterhuishouding, planten en dieren daarin spelen. Deze nieuwe afdeling is bedoeld als inspiratie en om volwassenen en kinderen te laten ontdekken wat er op dat gebied allemaal mogelijk is en hoe ze van de tuin weer echt een natuurlijke plek kunnen maken.

“Leven in de Tuin” kwam tot stand met in samenwerking met landelijke organisatie zoals de Vlinderstichting, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en de Vogelbescherming Nederland.

SVT Branding & Design Group ontwikkelde het interieurconcept en de totale visuele identiteit. De afdeling is opgebouwd rond een vaste kern; een huisje, gemaakt van natuurlijke materialen, als opvallend middelpunt van de afdeling. Je kunt er door heen lopen en er staat een echte boom(hut), begroeid met planten en met interessante weetjes en doorkijkjes. Beleving, inspiratie en informatie op een hele aantrekkelijke manier bij elkaar gebracht. Daaromheen worden per productgroep oplossingen en ideeën gepresenteerd en dit altijd in combinatie met ‘groen’; planten waarmee je vogels of vlinders naar je tuin kunt lokken.

Na de pilot-periode in Heerhugowaard zal het concept verder uitgerold worden naar de andere Intratuinwinkels.

De stadswinkel van Kruidvat!

Dinsdag is Kruidvat’s eerste stadswinkel geopend, aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Een nieuw concept, speciaal gericht op de binnenstad.

Lees verder »

De stadswinkel van Kruidvat!

11/08/2016

Beleef ons nieuwste winkelconcept op de Nieuwendijk in Amsterdam!

Voor de grootste retailer van Nederland ontwikkelde SVT Kruidvat in de Stad: een stadswinkel die zich richt op winkelen in plaats van boodschappen doen. Nieuwe instore communicatie en actiepresentaties, een dynamische beautyafdeling en een efficient kassagebied. Allemaal passend bij de mindset van de shoppende klanten, en steeds verrassend, altijd voordelig.
“Wij willen met onze winkels zo goed mogelijk inspelen op de behoeften van onze klanten. In drukke winkelstraten zijn klanten meer georiënteerd op beautyproducten en modeaccessoires. Hier hebben we in onze stadswinkel meer ruimte voor gecreëerd”, zegt Gerard van Breen, CEO van A.S. Watson Benelux in Distrifood.

Kruidvat in de stad opent binnenkort ook in Arnhem, Tilburg en Nijmegen.

Van schoenen naar koffie

TOMS is van oorsprong een schoenenmerk, dat corporate responsibility hoog in het vaandel heeft staan. Door middel van ‘buy a pair, give a pair’ wil het merk bijdragen aan een betere wereld. Naast schoenen is het assortiment uitgebreid met zonnebrillen en rugzakken – vrij logische extensies. Maar in New York zagen we ook TOMS koffie! […]

Lees verder »

Van schoenen naar koffie

10/25/2016

TOMS is van oorsprong een schoenenmerk, dat corporate responsibility hoog in het vaandel heeft staan. Door middel van ‘buy a pair, give a pair’ wil het merk bijdragen aan een betere wereld. Naast schoenen is het assortiment uitgebreid met zonnebrillen en rugzakken – vrij logische extensies. Maar in New York zagen we ook TOMS koffie! Daar zou je niet zo snel aan denken, maar als je het One for One principe centraal stelt in je bedrijf – mensen helpen die het nodig hebben–, kun je van alles doen. Voor ieder pak koffie dat wordt verkocht, krijgen mensen in derde wereld landen een week schoon water. Mooi toch?

Smart retail: de toekomst is voor de knappe én intelligente retailer

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in retail, een waarin retailformules ‘smart’ worden. Met smart retail doelen we op de dubbele betekenis van het engelse woord: clever and good looking, intelligent én aantrekkelijk.

Lees verder »

Smart retail: de toekomst is voor de knappe én intelligente retailer

10/13/2016

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in retail, een waarin retailformules ‘smart’ worden. Met smart retail doelen we op de dubbele betekenis van het engelse woord: clever and good looking, intelligent én aantrekkelijk.

Slimme winkels

Kijkend naar de eerste betekenis, kan fysieke retail van e-commerce leren, want een grote kracht van e-commerce ten opzichte van brick&mortar retail is dat de online retailers zo ontzettend veel weten van hun klanten: hoeveel bezoekers, hoe vaak ze komen en hoe lang ze blijven, welke producten zij bekijken en wat de uiteindelijke conversie is. Een zeer waardevolle bron van informatie, waar de bedrijfsvoering steeds beter op kan worden afgestemd. Heatmaps en A/B testen worden ingezet voor continue optimalisatie.

Naar de toekomst toe zullen alle retailers zich hiermee bezig moeten houden; iedere retailer zal kennis moeten opdoen van zijn klanten en die inzichten vertalen naar slimme business. Door gebruik te maken van technologie en data, kunnen winkels continu worden geoptimaliseerd naar meer customer-centric omgevingen. Dit leidt ertoe dat retailers veel beter inspelen op de klantbehoeften, maar ook dat retailomgevingen wendbaarder worden en er altijd ruimte ontstaat voor experimenten, aanpassingen en vernieuwingen. Middels wifi- en camaratracking zijn de resultaten direct te meten; met een store heatmap ontdek je zo de capture rate van de winkel, de klantstromen door de winkel, hot- en blindspots in de winkel en de conversion rate, wanneer deze informatie gekoppeld is aan de verkoopcijfers.

Een goed voorbeeld van ‘slimme retail’ is de fysieke boekenwinkel Amazon Books. De collectie is puur gebaseerd op klantendata van amazon.com. Daardoor kunnen ze in de fysieke winkel precies datgene bieden waar vraag naar is in die plaats of streek; ze weten precies wat er speelt of waar behoefte naar is. De klant wordt geholpen door originele voorkeuzes, ‘books to read once in a lifetime’ of ‘best kids books’. Ook online voordelen zoals klantenreviews zijn verwerkt in de instore communicatie.

Aantrekkelijke winkels

Naast dat de winkel intelligent moet worden, is het een onvoorwaardelijke must dat de winkel er waanzinnig uitziet. De winkel moet de klant aantrekken, verrassen, vermaken, meenemen; elk bezoek weer opnieuw. Er zal geen plaats meer zijn voor middelmatig design, zelfs de onderkant van de markt werkt zich naar boven met uitgesproken retail design. Primark is natuurlijk een vaak genoemd voorbeeld. De consument heeft een druk leven en zo veel keus. Daarom het is aan de retailer om telkens weer zijn aandacht te trekken en vast te houden. Dat geldt voor grote maar ook voor kleine retailers.

Voor deze laatste groep geloven wij dat het lokale aspect, persoonlijkheid en authenticiteit de elementen zijn om klanten voor je te winnen; een uniek verhaal van de retailer, over de combinatie van de producten en services, zoals opkomende designmerken, handgemaakte geschenken en lokaal gebrouwen bier, waarbij het geheel meer is dan de optelsom der dingen. Rapha Cycling Club is zo’n authentieke retailer. In de winkels (Cycling Clubs) komen gelijkgestemde fietsers samen om van de sport te genieten; in het shopgedeelte vind je de Rapha kledingcollectie, er is een fietswerkplaats en een café – inclusief gallerie – waar mensen voor of na een fietstocht iets kunnen drinken of samen wielerwedstrijden kunnen kijken. Rapha organiseert ook regelmatig workshops, wielerevenementen en zelfs -vakanties.

Bij aantrekkelijke winkels gaat het om de prikkeling van de zintuigen – horen, zien, ruiken, proeven en aanraken – en om de ruimte voor ontdekking, ontmoeting en serendipiteit. Een ervaring die je bij blijft en verder vertelt aan anderen.

Retail is én-én

Het bovenstaande richt zich wellicht met name op fysieke retail, maar geldt even goed voor online retail. Bovendien versmelten fysieke en online retail vanuit het perspectief van de consumenten; ze vloeien in elkaar over, worden één beleving. Want als consument kies je intuïtief het kanaal of medium dat op dat moment het meest gewenst is. Daarom moet alle retail slimmer worden, wil het de consument centraal willen stellen. Een uitdagende klus, die nooit klaar is. Maar maakt dat retail de mooiste branche, die er is, nietwaar?

Kerst in augustus

Bij het Britse warenhuis Selfridges is het al kerst. Is dat niet een beetje vroeg? BNR interviewde Michel van Tongeren erover. ‘Je moet klanten naar de winkel krijgen en dat lukt gewoon niet meer met alleen maar prijs. Er moet beleving bij, er moeten leuke dingen gevonden worden. En ja… als je niks beters kan bedenken dan kerst, dan doe je kerst.’ […]

Lees verder »

Kerst in augustus

08/05/2016

Bij het Britse warenhuis Selfridges is het al kerst. Is dat niet een beetje vroeg? BNR interviewde Michel van Tongeren erover. ‘Je moet klanten naar de winkel krijgen en dat lukt gewoon niet meer met alleen maar prijs. Er moet beleving bij, er moeten leuke dingen gevonden worden. En ja… als je niks beters kan bedenken dan kerst, dan doe je kerst.’ […]

Beluister hier het fragment (tot 3.13 min)

RTL Z: Michel over faillissement Scheer en Foppen

Curatoren van de failliete elektronicaketen Scheer & Foppen zien weinig hoop voor een doorstart. Diverse partijen hebben zich wel gemeld, maar geen van de overnamekandidaten kwam met een serieus bod. De elektronicaketen houdt de 56 filialen nog tot half juli open. De curatoren hopen dat individuele vestigingen (of delen van de keten) dan nog een […]

Lees verder »

RTL Z: Michel over faillissement Scheer en Foppen

06/30/2016

Curatoren van de failliete elektronicaketen Scheer & Foppen zien weinig hoop voor een doorstart. Diverse partijen hebben zich wel gemeld, maar geen van de overnamekandidaten kwam met een serieus bod.

De elektronicaketen houdt de 56 filialen nog tot half juli open. De curatoren hopen dat individuele vestigingen (of delen van de keten) dan nog een een nieuw thuis vinden. Wel is voor alle 475 medewerkers al ontslag aangevraagd.

Stilstand is achteruitgang

Retaildeskundige Michel van Tongeren is niet verbaasd over de magere belangstelling voor de failliete keten. “Het is een hele moeilijke markt en vooralonline is van betekenis. Scheer & Foppen heeft wel geprobeerd om daar een rol te spelen, maar heeft vanuit de merkbeleving niks onderscheidends kunnen bedenken.”

In het verleden heeft Van Tongeren de elektronicaketen van advies voorzien. “Ze zagen wel in dat er iets moest veranderen. Zo hebben wij gekeken om een nieuwe ‘niche’ te vinden, een elektronicaketen specifiek gericht op vrouwen bijvoorbeeld. Maar toen puntje bij paaltje kwam, ketste het toch af. Een grote vergissing. Het is 50 jaar oud en zo ziet het er ook uit. Er is veel te weinig geprobeerd.”

Garantie

Mocht je nog garantie hebben lopen, of een servicecontract, maak je geen zorgen, want die diensten worden overgenomen door branchegenoot Expert. Dat geldt ook voor de webwinkels Bobshop, Internetshop en logistiek dienstverlener E-man. Zij vallen ook onder het faillissement.

Scheer & Foppen Installatietechniek, met een kleine honderd man in dienst, is niet failliet verklaard en wordt gewoon voortgezet.

Bron: www.rtlz.nl

Ziggo shop in shop Media Markt

Service design Middels shop-in-shops binnen Media Markt kan de klant nu bij Ziggo terecht voor advies bij het afsluiten van een abonnement. Samen met Ziggo heeft SVT de shop-in-shop formule ontwikkeld en de eerste is nu binnen Media Markt geopend in de vestiging in Rotterdam Alexandrium. Alle 49 shop-in-shops krijgen nog dit jaar navolging in […]

Lees verder »

Ziggo shop in shop Media Markt

06/30/2016

Service design

Middels shop-in-shops binnen Media Markt kan de klant nu bij Ziggo terecht voor advies bij het afsluiten van een abonnement. Samen met Ziggo heeft SVT de shop-in-shop formule ontwikkeld en de eerste is nu binnen Media Markt geopend in de vestiging in Rotterdam Alexandrium. Alle 49 shop-in-shops krijgen nog dit jaar navolging in alle andere filialen in Nederland. Binnenkort meer informatie op onze website.

Persbericht

Ziggo en Media Markt sluiten partnership

20-06-2016

Nieuwe shop in shops in 49 Media Markt vestigingen

Consumenten kunnen vanaf nu ook bij Media Markt terecht voor de diensten van Ziggo en advies over hun internetverbinding, tv-aansluiting of telefoon. Ziggo opent bij iedere Media Markt in Nederland een eigen shop-in-shop. Met deze nieuwe formule bereikt Ziggo landelijke dekking en kunnen consumenten terecht voor persoonlijk contact met een Ziggo medewerker. De samenwerking is voor Media Markt een mooie uitbreiding van hun serviceconcept.

De 49 shop-in-shops worden nog in de loop van dit jaar door heel Nederland geopend. De eerste is nu open in Media Markt Rotterdam Alexandrium. Klanten kunnen er terecht voor advies bij de keuze van het juiste abonnement en krijgen antwoorden op vragen over het gebruik (bijvoorbeeld door van elke scherm in huis een tv te maken) of het zorgen van een goede wifi-ontvangst overal in huis.

Dichtbij de klant “We willen graag dichtbij onze klanten zijn. Met de landelijke dekking van Media Markt is er altijd wel een shop-in-shop in de buurt,” zegt Peter Dörr, Chief Commercial Officer bij Ziggo. “Een groot voordeel van deze samenwerking is dat er miljoenen consumenten over de winkelvloer komen, waarvan veel mensen op zoek zijn naar een nieuwe TV, tablet of smartphone. Dat is precies het moment waarop wij graag met deze consumenten in gesprek willen gaan.”

Invullen van complete klantvragen

“Bij Media Markt koop je niet langer een televisie, je koopt tv-kijken. We vullen de totale klantbehoefte in; van inspiratie en beleving tot persoonlijke service en doorlopende ondersteuning. Onze winkels worden complete servicehubs, vanzelfsprekend kan de service van een partij als Ziggo daarbij niet ontbreken,” aldus Dennis Hooijmans, COO bij Media Markt Nederland.

BNR: MICHEL OVER FAILLESSEMENTSAANVRAAG MCGREGOR

Vandaag interviewde BNR Nieuwsradio Michel van Tongeren over het aangevraagde faillissement van modebedrijf McGregor en vroeg naar zijn mening over een eventuele doorstart. “De basis van die merken is goed, maar ze hebben te weinig gekeken naar de toekomst.” […]

Lees verder »

BNR: MICHEL OVER FAILLESSEMENTSAANVRAAG MCGREGOR

06/28/2016

Vandaag interviewde BNR Nieuwsradio Michel van Tongeren over het aangevraagde faillissement van modebedrijf McGregor en vroeg naar zijn mening over een eventuele doorstart. “De basis van die merken is goed, maar ze hebben te weinig gekeken naar de toekomst.”

Beluister hier het fragment (vanaf 0.52 sec)

I Never Quit

INQ, ‘I Never Quit’ dat is, of was, het huismerk van Perry Sport en eigenlijk zou het ook hun slagzin moeten zijn. Want er zou toch altijd plaats moeten zijn voor een sportspeciaalzaak van eigen bodem. Een winkel (ja on -en offline), die een fiks aantal sporten van een breed en diep assortiment voorziet, die kennis van zaken heeft […]

Lees verder »

I Never Quit

03/08/2016

INQ, ‘I Never Quit’ dat is, of was, het huismerk van Perry Sport en eigenlijk zou het ook hun slagzin moeten zijn. Want er zou toch altijd plaats moeten zijn voor een sportspeciaalzaak van eigen bodem. Een winkel (ja on -en offline), die een fiks aantal sporten van een breed en diep assortiment voorziet, die kennis van zaken heeft en die past in onze tijd waarin ‘couch potatoes’ worden aangesproken op hun gezondheid en in beweging moeten komen. Een leuke zaak, die meer om sport dan om mode geeft.

Ik weet niet of Perry te grabbel is gegooid aan Aktie Sport, die met z’n massale discountslimmigheid, de specialist alle kwaliteit heeft ontnomen, zowel qua assortiment als serviceniveau.

We hopen dat het lukt om door te starten. Don’t quit; winnen is een optie!

– Michel van Tongeren

HAUSSMANN BLIJFT VOORLOPIG INGEPAKT!

Ja, dat is jammer. Het luxe warenhuis Haussmann zal, in ieder geval voorlopig, het levenslicht niet zien. Het concept was klaar, het design voor 80%; premium fashion, perfumery, jewellery and fine dining, op een manier die fikse afstand zou nemen van de Bijenkorfen, Printemps en Lafayettes van deze wereld. Warenhuizen die langzamerhand meer winkelcentra van […]

Lees verder »

HAUSSMANN BLIJFT VOORLOPIG INGEPAKT!

03/04/2016

Ja, dat is jammer. Het luxe warenhuis Haussmann zal, in ieder geval voorlopig, het levenslicht niet zien. Het concept was klaar, het design voor 80%; premium fashion, perfumery, jewellery and fine dining, op een manier die fikse afstand zou nemen van de Bijenkorfen, Printemps en Lafayettes van deze wereld. Warenhuizen die langzamerhand meer winkelcentra van luxe winkeltjes zijn geworden en hun toegevoegde waarde als zelfstandig merk aan het verliezen zijn.

Ruim anderhalf jaar werk blijft hiermee voorlopig onuitgepakt. Echter dat is ook anderhalf jaar ervaring in international luxury retailontwikkeling. Een schat aan waarde die je niet snel opdoet in Nederland, waar het lijkt of alleen kleine prijsjes en voordeeltjes de klanten en detaillisten nog op de been brengen.

Toch is er in onze veranderende westerse wereld plaats voor luxe met karakter; wij geloven daar in. Voor degenen die hier ook kansen zien kunnen wij onze ervaring inzetten en kunnen wij voor een totaal- of een deelconcept eens wat doosjes openen. Bel of mail ons gerust!

WHITEPAPER: OP WEG NAAR EEN ONTDEKKINGSRUIMTE als overlevingsstrategie

In de snel veranderende detailhandel zien we de opkomst van een nieuw soort winkel. Samen met Maaike de Jong en Alexander Grit, onderzoeksdocenten van de Stenden Hogeschool, schreef Maaike van Rooden van SVT een whitepaper over de ontdekkingsruimte als hedendaagse retail. 

Lees verder »

WHITEPAPER: OP WEG NAAR EEN ONTDEKKINGSRUIMTE als overlevingsstrategie

02/14/2016

EEN NIEUW SOORT RETAIL

Download het whitepaper hier:

WHITEPAPER_2016_OP WEG NAAR EEN ONTDEKKINGSRUIMTE_NL_LOWRES

In de snel veranderende detailhandel zien we de opkomst van een nieuw soort winkel. Dit document gaat over winkels waarin zogenaamde ontdekkingsruimten kunnen worden ingericht met meerdere functies en met verkopers die als curator van hun eigen collectie en productaanbod fungeren.

Vaak zijn dit ontmoetingsplekken voor verwante geesten; ze zijn aantrekkelijk en dynamisch, en het vertellen van verhalen speelt er een grote rol. De kracht hiervan is dat ze mensen altijd een reden geven om deze winkels en webwinkels te bezoeken. Binnen deze interactieve ruimte vindt men voortdurend relatief nieuwe elementen, bijvoorbeeld mensen, ideeën en suggesties. Door de specifieke inrichting zijn dergelijke ervaringen mogelijk. Deze uniekheid en aantrekkelijkheid zorgen ervoor dat het nieuws van hun bestaan via mond-tot-mondreclame wordt verspreid. De ervaringen van dergelijke winkels mogen niet op basis van hun inhoud worden vergeleken, maar alleen op basis van hun aard.

Rapha Cycling Club is een goed voorbeeld van dit nieuwe type ontdekkingsretailer. Hun winkels zijn ontmoetingsplekken waar gelijkgestemde fietsers samenkomen en van de sport genieten, en ze zijn wereldwijd in de belangrijkste fietssteden te vinden. Elke vestiging van Rapha Cycle Club heeft een retailconcept op maat waarin plaats is voor een retailruimte met de Rapha-collectie, een fietswerkplaats en een café waar mensen voor of na een fietstocht iets kunnen drinken of samen wielerwedstrijden kunnen kijken. Cycle Clubs organiseren ook regelmatig shows en evenementen. Dit draagt bij aan het imago van een lifystylemerk voor gelijkgestemden. Het enthousiasme, de betrokkenheid en persoonlijke aandacht van het Rapha-personeel is tekenend. Uit eigen ervaring weten we dat ze zich de naam herinneren van mensen die in de winkel terugkomen, en met hun passie voor de sport proberen ze het beste advies te geven.

De gemeenschappelijke interesse van het personeel en klanten zorgt voor een levendige sfeer en – dit is cruciaal in de retail – een-op-een-interactie. Daarnaast bevat het merk Rapha ook Rapha Travel, dat unieke fietsavonturen aanbiedt in legendarische en spectaculaire gebieden over de hele wereld. Het bedrijf begon met het ontwerpen van stijlvolle en comfortabele sportkleding voor topprestaties en accessoires voor wegwielrenners, en heeft zich van een webshop met producten tot een lifestylemerk ontwikkeld. Nu is het een internationale club van gepassioneerde wegwielrenners.

In dit whitepaper gaat de voorkeur uit naar een ontdekkingsruimte die wordt gezien als een ontwikkeling naar de toekomst van retail. Een retailer die zijn huidige en toekomstige rol binnen een interactieve ruimte ziet, kan op toekomstige investeringen inspelen. Ten eerste kan een nadruk op ontdekkingsruimten processen van serendipiteit opwekken en retailers en planners helpen om op toekomstige ontwikkelingen te anticiperen en investeringen aan te sturen. Om processen van serendipiteit in retailruimten mogelijk te maken, moeten klanten onverwachte dingen kunnen ontdekken en deze vervolgens binnen een context kunnen verkennen. Op het eerste gezicht klinkt dit misschien nogal theoretisch, maar wanneer een klant in een retailruimte een drone aantreft, heeft hij of zij verschillende mogelijkheden om de drone binnen een levensstijl te integreren, bijvoorbeeld voor fotografie of het maken van video’s. Ten tweede leidt een multidimensionale retailruimte tot nieuwe interessante concepten.

Ontdekkingsruimten verschillen van eendimensionale ruimten, die slechts met één sociaal aspect rekening houden en interacties opleveren die in hun mogelijkheden voorspelbaar zijn. Wanneer klanten dergelijke homogene ruimten binnenkomen, weten ze wat ze kunnen verwachten. Een voorbeeld is het tankstation met zelfbediening dat alleen met de retail rekening houdt, en binnen dat specifieke aspect één functie (de verkoop van benzine); daar tegenover staat een tankstation met een volledig dienstenpakket, zoals een restaurant, autoservice, een hotel, speelplaatsen, een winkel waar je bestellingen kunt ophalen enz.

Het model ‘Towards explorative space’ van Grit, De Jong en Van Rooden, zoals weergegeven in Figuur 1, laat de overgang zien van een traditioneel georganiseerde retailruimte naar een multidimensionale ontdekkingsruimte. Het model kan ons helpen de dynamiek van verschillende interacties in de retail in kaart te brengen met betrekking tot het verlangen van de klant om te worden vermaakt en te ontdekken. Dit kan worden vertaald in het aanspreken van de mogelijkheid om iets onverwachts te vinden, en de ontwikkeling van deze ontdekking. Dit ontdekken veronderstelt dat:

a: Er iets nieuws moet zijn, dus de ruimte moet een aantal verrassende elementen bevatten.
b: Er een bepaalde vrijheid is om te ontdekken, dus de ruimte moet de consument een bepaalde mate van vrijheid laten.

Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de retailruimte multidimensionaal wordt, waarbij verschillende ruimten worden gecombineerd. Voorbeelden hiervan zijn een vrijetijdsruimte met retailruimte, een fabrieksruimte met retailruimte, een museumruimte met retailruimte, een werkvoorzieningsruimte met retailruimte enz. Hierbij wordt er ook vanuit gegaan dat deze combinaties tot toevallige en onbedoelde ervaringen leiden. Dit wordt verderop in dit artikel toegelicht.

RETAIL ALS SPIEGEL VAN DE MAATSCHAPPIJ

In onze ervaring is een van de dingen die een zoektocht naar multidimensionaliteit aangeven de grote behoefte van mensen om te worden vermaakt. Er zijn meer toeristen dan ooit in Nederland, de Amsterdamse musea krijgen een recordaantal bezoekers en concerten zijn binnen enkele uren uitverkocht. Het aantal festivals (deze zomer waren er 140 verschillende festivals in Amsterdam!) en sportevenementen groeit elk jaar, en toch lijkt dit nog niet voldoende om de honger naar entertainment en ervaringen te stillen.

Deze behoefte kan worden verklaard door een stijgend consumentenvertrouwen, dat gedurende de economische crisis in 2008-2014 laag was. In die tijd gingen mensen over het algemeen een introverter leven leiden en kozen ze er vaak voor (al dan niet vrijwillig) om thuis te blijven. De meeste mensen leidden een meer afgesloten bestaan in plaats van naar buiten te gaan, zoals nu gebeurt. Omdat retail een afspiegeling van de maatschappij is, is deze trend ook in het productaanbod van winkeliers te zien. Een grote zitbank was bijvoorbeeld populair om thuis voor een gezellige sfeer te zorgen of om comfortabel te zitten wanneer er bezoek is. Nu is er een toenemende vraag naar kleinere banken, wat te zien is bij IKEA en de nieuwste collectie banken van het Deense merk Normann Copenhagen.

Door de toenemende verstedelijking hebben stadsbewoners steeds minder ruimte tot hun beschikking, waardoor de trend ontstaat om ruimten buitenshuis als verlengstuk van de woning te gebruiken, wat vervolgens weer tot populariteit van kleinere banken leidt. Bovendien blijven mensen door hun drukke bestaan steeds in een ‘actieve’ modus. Naast werk, het opvoeden van kinderen, sport, omgaan met vrienden, op de hoogte blijven via social media en onderwijs, wordt het beetje vrije tijd dat er nog over is, vaak als ‘leeg’ gezien. Om verveling te voorkomen, hebben mensen de neiging om nieuwe, externe prikkels te zoeken om zichzelf bezig te houden.

We denken dat hier voor retailers een grote kans ligt (of eigenlijk is het meer een taak). Mensen willen nog wel erop uit om te gaan winkelen en niet alles via internet bestellen, maar winkels en winkelstraten moeten aantrekkelijker en multidimensionaler worden. Ten tweede willen de meeste mensen iets verrassends, opwinding, betrokkenheid en het gevoel ergens bij te horen. Mensen willen helemaal opgaan in betekenisvolle verhalen en producten, en gedeelde herinneringen waarover ze hun vrienden en familie kunnen vertellen als een manier van expressie en om hun identiteit te benadrukken.

Het doen van een aankoop is eigenlijk een vorm van expressie en een manier om je sociale status te versterken. Mensen stellen zichzelf altijd, bewust of onbewust, vragen als “Wat zegt het over mij als ik dit of dat koop?”, “Geeft dit merk me de juiste status?”, “Is dit de winkel waar ik wil worden gezien?” enzovoorts. Via de merken en producten die ze kopen – en waar ze die kopen – kunnen ze aan de buitenwereld laten zien wie ze werkelijk zijn, wat hun smaak is, wat hun beperkingen zijn en waar ze bij horen. Daarom dient een (retail)merk voor het uitdrukken van een bepaalde stijl, of eigenlijk levensstijl.

Met hun zoektocht naar vermaak en het ergens bij horen, willen mensen op deze manier ontdekkers in de winkelstraten en winkels worden, om uit te zoeken wat ze willen en wat hun latente behoeften zijn, en niet standaard inkopen doen in een functioneel georganiseerde winkel. Ook zien we dat deze zoektocht naar unieke winkels en verhalen tot een nieuwe soort onafhankelijke retailer heeft geleid die we steeds vaker zien: winkels die vergelijkbaar, maar ook anders zijn dan de onafhankelijke speciaalzaken die bestonden voordat de (internationale) winkelketens de winkelstraten en stadscentra in de jaren ‘90 overnamen Het nieuwe devies luidt: producten die je overal kunt kopen, maar in ontdekkingswinkels gaat het om de ervaring – horen, zien, ruiken, proeven en aanraken. Het ambacht is in opkomst, en hetzelfde geldt voor persoonlijk contact en een praatje tussen de verkoper en de klant. In feite zijn al deze dingen een tegenbeweging op alles wat er in de afgelopen 20 jaar is verdwenen. Deze nieuwe speciaalzaken bieden lokale of luxeproducten, allemaal met hun eigen verhaal, zoals opkomende designmerken, handgemaakte geschenken en lokaal gebrouwen bier, en steeds vaker worden werkplekken voor creatieve freelancers met een koffiehoek gecombineerd.

Retail verandert ook op grotere schaal. Stedelijke centra ontwikkelen zich tot entertainmentgebieden waar werken, wonen en winkelen samenkomen. De hele dag zijn er mensen, en hun manier van denken (en daarmee hun behoeften als consument) wisselt voortdurend tussen die van werkende en die van klant. In deze gebieden wordt op deze verschillen ingespeeld door een ruim aanbod aan koffiesalons, broodjeszaken, restaurants, culturele instellingen en winkels. Kortom, dit zijn de plekken waar je even blijft hangen en je vrije tijd doorbrengt voor wat plezier en om iets te eten.

Dit interactieve, op entertainment gerichte type retail nodigt klanten uit om zo lang te blijven als ze willen. Het biedt ook de mogelijkheid om de winkeleigenaars te leren kennen. Deze dynamiek zorgt voor nieuwe gemeenschappen die zich vormen rond het concept van het organiseren van levensstijlen. Hier zien we een sterk verband tussen retail, toerisme en vrijetijdsruimten. Wat betreft de ontvangst van mensen, zijn processen van dynamische ontvangst altijd in beweging en verschuiven deze voortdurend tussen gastheer en gast. Vanuit wie ze zijn, creëren retailers ontvangstruimten en ze hebben daardoor kenmerken die ook voor het toerisme en voor recreatieruimten gelden. Daarom worden deze ruimten in onze visie als inspiratie gebruikt.

SERENDIPITEIT MOGELIJK MAKEN

De multidimensionaliteit van de retailruimte is rechtstreeks met winkelervaringen verbonden. De winkelervaring is complex, aangezien ervaringen kunnen verschillen, afhankelijk van het doel van het bezoek, de stemming van de klant, de persoonlijkheid van de klant, het tijdstip, het weer, de stemming van het personeel, de instelling van de klant enz. Enig gemak is natuurlijk vereist, en de mate daarvan is waarschijnlijk afhankelijk van het soort aankoop. Als mensen als vorm van vermaak een dag lang gaan winkelen, dan is de interactieruimte anders dan wanneer mensen direct van hun werk komen en snel naar de supermarkt willen gaan. Een belangrijk aspect dat hier bepalend is, is de voorspelbaarheid van de interactie. Wanneer ruimten eendimensionaal zijn, bieden ze vrij eenvoudige interacties met voorspelbare uitkomsten. Met deze uitspraak vellen we overigens geen oordeel; er is niets mis met ruimten als deze en ze voldoen perfect aan hun winkelfuncties.

In dit onderdeel gaan we het idee van voorspelbaarheid in interactieruimten nader bespreken en introduceren we het begrip ‘serendipiteit’. In de opvatting van ‘serendipiteit’ zoals beschreven door Van Andel (1994) wordt ware serendipiteit gedefinieerd als de kunst van het doen van een onverwachte ontdekking, gevolgd door een ontwikkelingsproces dat ‘abductie’ wordt genoemd. Grit (2014) maakt in het boek ‘Disruptive Tourism and its Untidy Guest’ waarvan hij medeauteur is, een duidelijk onderscheid tussen de twee fasen: in de eerste plaats de vondst, en in de tweede plaats de ontwikkeling van deze vondst.

Serendipitaire gebeurtenissen zijn positief omdat ze voor geluk en innovatie zorgen. Veel van de producten die vandaag de dag beschikbaar zijn, zoals Viagra, penicilline en röntgenstraling zijn tijdens een toevallig en onbedoeld proces ontdekt. Penicilline werd door Alexander Fleming ontdekt toen hij zag dat bacteriën in een bedorven monster door een schimmel werden gedood. Alexander Fleming gebruikte deze onverwachte ontdekking voor de ontwikkeling van een medicijn. Het is interessant te zien op welke manier de principes van serendipiteit nuttig kunnen zijn voor retailruimten. Wij denken zeker dat ze dat zijn. In de eerste plaats kijken we nader naar de twee delen die aan het proces van serendipiteit ten grondslag liggen. Het eerste deel is de onverwachte ontdekking waarbij iemand iets ontdekt waarnaar hij of zij niet naar op zoek was. Toegepast op retailruimten vindt de consument iets wat hij of zij niet verwachtte. Dit kan een persoon zijn, een situatie of ding, zoals een boek, een idee of kleding. De tweede stap is dat de klant in staat moet zijn om dergelijke ontdekkingen binnen een context te doen.

Het idee is dat een interactieruimte een ruimte voor ontdekking wordt, waarbij de consument onverwachte ‘dingen’ kan vinden en hier iets mee kan doen. Dit is het geval in de 50|50 Store, een initiatief van het Leger des Heils, waarin een aantal nieuwe elementen in een retailruimte wordt gecombineerd. Het is een trendy, zeer modern uitziende winkel waarin mensen werken die op afstand van de arbeidsmarkt staan, zoals langdurig werklozen en ex- prostituees; de winkel heeft een aantrekkelijk en ‘hot’ assortiment met nieuwe en tweedehandse kleding, kunst en eten en drinken op stedelijke toplocaties. De 50|50 Store is een ontdekkingsruimte omdat mensen er onverwachte dingen kunnen tegenkomen, zoals een onverwacht gesprek over een tweedehands Chinees legeruniform met een van de ‘niet zo gebruikelijke’ medewerkers; en ze kunnen deze ontdekkingen ook binnen een context ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld het Chinese legeruniform kopen en nadenken over het gebruik hiervan bij de marketing voor een tango-weekend terwijl je een cappuccino drinkt en een praatje met een ex-prostituee maakt.

ORGANISEREN VAN ONTDEKKINGSRUIMTEN

De behoefte aan ontdekken en serendipiteit is ook zichtbaar in de toeristische sector. Denk bijvoorbeeld aan de populariteit van niet-traditionele vormen van toerisme zoals Airbnb, waarbij mensen niet in een gebruikelijk hotel verblijven, maar in een meer persoonlijke omgeving. De brandende vraag blijft echter hoe dergelijke dynamische interactieve ruimten moeten worden georganiseerd.

Naar onze mening is de managementstijl van grote invloed op hoe retailruimten worden ervaren. Uit de toerismesector het volgende voorbeeld: Hyde en Lawson (2003) geven in hun artikel aan dat mensen uit Nieuw-Zeeland bereid zijn het bekende achter zich te laten en op zoek gaan naar het nieuwe, en dat grotere groepen reizigers het verlangen hebben om niet-geplande dingen te ervaren. Wat in hun onderzoek zo fascineert, is dat er bij personen met het grootste aantal geplande activiteiten, de kans het kleinste was dat ze deze plannen allemaal uitvoerden. Het niveau van controle correleert dus met de openstaan voor het vinden van iets dat we niet verwachten en waar we niet naar op zoek zijn.

Daarom hebben we het model ‘Towards explorative space’ uitgebreid met de mate van beheersing in retailorganisaties. In dit model (figuur 2) wordt de horizontale as gedefinieerd als de variatie van het aanbod, terwijl de verticale as voor de mate van beheersing in de organisatie staat. Binnen deze interrelatie worden vier typologieën onderscheiden.

Met het oog op serendipiteit denkt Grit dat de eerste stap naar het ‘vinden van het onverwachte’ wellicht in het onderste deel van het diagram kan plaatsvinden. De tweede stap, ‘het ontwikkelen van de ontdekking waar niet naar werd gezocht’, kan plaatsvinden in een responsievere ruimte die zich in het bovenste deel van het schema bevindt.

De eerste variant, de traditioneel georganiseerde retailruimte, is een vrij voorspelbare en een- dimensionale ruimte. Dit is de klassieke winkel- situatie waarin de interacties volgens verwachting verlopen en zeer georganiseerd zijn. Een goed voorbeeld van een dergelijke ruimte kan bij de supermarktketen Aldi worden gevonden. Alle interacties in de Aldi zijn voorspelbaar. Hoewel er een groot aantal verschillende artikelen in de winkel te vinden is, voornamelijk in gemakkelijk te beheren kartonnen dozen op schappen, krijgt de klant een homogene retailruimte te zien, aangezien het ‘retailruimte’ blijft. In de meeste managementboeken over retail wordt deze vorm aanbevolen.

Aangezien de ruimte zo gestructureerd is en de nadruk voornamelijk op tastbare zaken als product, prijs en service ligt, maken dergelijke eendimensionale winkels de weg vrij voor andere concurrenten, waaronder bedrijven die hun producten via internet verkopen. Nieuwe toetreders kunnen gemakkelijk tot de markt toetreden en marktaandeel overnemen. De kans dat er een toevallige en onbedoelde interactie plaatsvindt, is klein. Deze is eigenlijk onmogelijk aangezien het onverwachte niet kan worden gevonden en zich niet kan ontwikkelen vanwege de grote mate van managementcontrole.

We vellen geen oordeel over dit type retailorganisaties of over hun succes, kwaliteit en retailontwerp. Zoals eerder gezegd, moet de winkel ervaring overeenkomen met het doel en de denkwijze van de klant, die het evenwicht houdt tussen gemak en ervaring. Als alle winkels ontdekkingsruimten zouden zijn, zouden mensen er gek van worden. Daarnaast nemen eendimensionale ruimten grote stappen in hun ontwikkeling om hun binding met de klant in stand te houden. Dit geldt voor Aldi, en zeker voor concurrent Lidl. Beide leggen de nadruk op hun kwaliteitswijnen, brood, en groente en fruit. Dan is er H&M, een streng geregelde organisatie die zich richt op de productie en de presentatie van mooie en modieuze nieuwe collecties en smaakvolle winkels, die steeds weer zijn eigen grenzen en die van de markten weet te verleggen: met een hoogwaardig retailconcept, winkeletalages die niet onderdoen voor exclusieve retailmerken en hun duurzame label en limited edition-collecties met de beste modeontwerpers, zoals Karl Lagerfeld en Balmain. Snelle mode maakt het voor mensen mogelijk om elke keer dat ze de winkel of webwinkel bezoeken weer nieuwe kleding te vinden. Het ontdekken van dingen waarnaar niet wordt gezocht, is echter moeilijk, omdat het soort producten constant en gepland blijft (truien, T-shirts, broeken, tassen, schoenen en accessoires). Zelfs de limited editions worden elk jaar weer in dezelfde periode onthuld en ruim van tevoren aangekondigd.

Er is ook een tweede variatie op voorspelbare ruimten, en dat is het warenhuis, dat een breed scala aan producten en functies aanbiedt. Hierdoor kan de klant een aantal onverwachte ‘dingen’ in deze multidimensionale ruimte vinden. In het licht van een serendipitair proces is dus aan de eerste stap voor het vinden van het onverwachte voldaan. De tweede stap van het serendipitaire proces, de ontwikkeling van de onverwachte ontdekking, ontbreekt nog. Het warenhuis Harrods in Londen heeft bijvoorbeeld een breed assortiment producten en diensten, zoals ‘personal shoppers’ en de museumproducten. Consumenten krijgen verschillende mogelijkheden aangeboden om het onverwachte te ontdekken. De vraag blijft echter in hoeverre de organisatie van ruimte de ontwikkeling van dergelijke onverwachte ontdekkingen toestaat. Ruimten in dergelijke warenhuizen worden strikt beheerd en controle speelt een belangrijke rol. De tweede stap van serendipiteit, de ontwikkeling en plaatsing in een andere context, is dus moeilijk te realiseren.

Homogene ruimten en een lossere beheerstijl leiden tot chaos, wat een derde mogelijkheid in het diagram is, omdat een dergelijke omgeving vrij voorspelbaar en eendimensionaal in het aanbod is, terwijl het beheer van de ruimten stuurloos is geworden. Consumenten vinden veel onverwachte dingen, maar een infrastructuur om het gevondene voort te zetten, ontbreekt; de consument heeft geen structuren ter beschikking om de ideeën in een context te plaatsen. In dit whitepaper richten we ons op de toekomst van retail en daarom laten we dit type hier buiten beschouwing.

In dit opzicht geloven we dat de vierde typologie in het diagram voor retailers toekomstwijzend zal zijn. In deze ontdekkingsruimten worden meerdere functies gecombineerd. Ze zijn aantrekkelijk en dynamisch, en zijn zo georganiseerd dat ze dynamische en onverwachte ervaringen mogelijk maken. Het concept van ontdekkingsruimten stelt ons in staat om te kijken naar onvoorspelbaarheid in een interactieruimte en de mogelijkheid van onverwachte uitkomsten en de ontwikkeling van deze resultaten (serendipiteit). Het zoeken naar vermaak en het ergens bij horen dat zichtbaar is in menselijk gedrag en het gedrag van consumenten, is hier relevant. Het is mogelijk een vermaaksruimte te ontwikkelen, maar er zijn scripts nodig om voor een constante kwaliteit te zorgen, zoals is aangegeven door Pine en Gilmore (1999). Hierdoor wordt de ruimte voorspelbaar en dat laat weinig ruimte voor een grondige ontdekkingstocht. Voor een veeleisende klant kan deze ervaring een paar keer werken, maar daarna wordt het al saai.

Een voorbeeld van een ontdekkingsruimte is De Cabriohoeve, waar alleen tweedehands MX5-auto’s worden verkocht en gerepareerd, en waarin vrije tijd en toerisme met een Mazda MX5-garage en een concept voor gepersonaliseerde diensten worden gecombineerd. Terwijl de auto wordt gerepareerd, wordt het hele gezin uitgenodigd voor activiteiten zoals samen met een gastgezin koken of de omgeving per fiets verkennen. Gasten kunnen bovendien in de garage helpen en actief bijdragen aan de reparatie van hun auto. Wat er multidimensionaal aan De Cabriohoeve is, is de ontdekkingsruimte. Deze biedt namelijk een ruimte waar papa’s hun vaderrol tegenover hun zoon of dochter kunnen verkennen, terwijl ze kunnen laten zien dat papa ook een remblok kan vervangen. Of waar mensen er achter kunnen komen dat er op het platteland ook avant-garde te vinden is, en besluiten om hun leven te veranderen door naar het platteland te verhuizen en deeltijdbioboer te worden. Dit versterkt de mate waarin het geheel toevallig en onbedoeld is. Het creëren van succesvolle ontdekkingsruimten lijkt gemakkelijker dan het is. Want hoe houd je de serendipiteit in stand en hoe breid je dit naar alle andere winkels in de organisatie uit?

CREËREN VAN SUCCESVOLLE ONTDEKKINGSRUIMTEN

Veel voorbeelden van ontdekkingsruimten zijn unieke winkels: een concept dat voorkomt uit een persoonlijke droom, met ondernemerschap en ambitie in elke vezel van de ruimte. Vaak zien we ook dat de ondernemer dagelijks in de zaak staat. Hij of zij heeft dus grote invloed op het niveau van controle en het anticiperen op de interactie met klanten. Bij uitbreiding en het openen van meer winkels binnen het concept, wordt het moeilijker om de persoonlijke noot en de ruimte voor serendipiteit te behouden, omdat processen (deels) moeten zijn ingesteld om de zaak efficiënt en succesvol te kunnen laten draaien. Uiteindelijk moeten er toch producten op voorraad zijn en moet er worden verkocht.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich grote retailorganisaties en hun landelijke of internationale retailformules. Huidige management- technieken die hier worden toegepast, werken goed voor de beheersing van de kwaliteit van ruimte via scripts, procedures en informatiestromen van en naar het management, maar laten weinig ruimte voor onverwachte vondsten waar men niet naar op zoek is. Voor het creëren van ontdekkingsruimten is het cruciaal om oog voor consumenten en hun denkwijze te hebben. Het is de taak van de ondernemer om hierop te anticiperen en hun verwachtingen te overtreffen. Ruimdenkendheid en ondernemerschap zijn hier belangrijke kwaliteiten, of het bedrijf nu groot of klein is.

Ten tweede moeten niet alle processen als gelijk worden gezien, want anders beperkt dit de mogelijkheden om de ruimte voor de ontdekker te openen. In deze whitepaper wordt gesteld dat het management bepaalde aspecten van de ruimte zeer streng moet controleren en andere aspecten juist meer vrijheid moet geven. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat verschillende vormen van controle en beheer toepast met betrekking tot interactie is IKEA: de indeling van de winkel is in al hun vestigingen dezelfde – van showroom naar winkel naar magazijn. Overal wordt echter ingespeeld op de lokale situatie: de ruimten voor inspiratie vertegenwoordigen de specifieke manier van leven, en dit uit zich in de indeling en styling. IKEA in Hongkong heeft een showroom met kleine appartementen en slimme oplossingen voor opslag en meerdere toepassingen van meubels, terwijl de IKEA in Amersfoort inspiratie voor grotere villa’s met tuinen biedt. Hetzelfde assortiment dat op een andere manier aan de klanten wordt gepresenteerd; een combinatie van controle en flexibiliteit. Daarnaast wordt IKEA’s keukenafdeling gekenmerkt door een aantal verschillende interactiemogelijkheden, van gewoon ergens langslopen tot het hebben van een adviesgesprek op een afgesproken tijdstip. Dit komt overeen met de denkwijze van hun klanten tijdens de reis van de klant – van oriëntatie, inspiratie tot keuze en aankoop.

Wil men een organisatie worden of blijven die uitnodigt tot ontdekken, dan is het van groot belang om de consumenten niet uit het oog te verliezen en de context te kennen waarin de organisatie actief is, en de sterke en zwakke punten van het bedrijf te kennen. Voor de transformatie tot ontdekkingsruimten in retail moeten vier vragen worden beantwoord:

1: Wie zijn de klanten en wat is per moment en situatie hun koopintentie?
2: Breng in kaart wat belangrijk is voor de retailorganisatie.
A – De overtuigingen, de normen en waarden van het bedrijf.
B – De doelen, ambities en dromen van het bedrijf .
3: Wat is voor de klanten van belang? Wat zijn hun waarden en waar dromen ze van?
4: Hoe kunnen beide partijen tot elkaar worden gebracht door middel van toegevoegde waarde?

CONCLUSIE

In dit artikel wordt de overgang van een traditioneel georganiseerde retailruimte naar een ontdekkingsruimte besproken. Tijdens deze overgang neemt de serendipiteit van de ruimte toe. Niet alleen kan de consument het onverwachte vinden; hij of zij kan ook de vondst in een aantrekkelijke context ontwikkelen. We zijn van mening dat een nadruk op de dynamische aard van de interactie retailers en planners helpt om slim en met succes op de toekomst in te spelen wanneer het gaat om de behoefte van consumenten om te worden vermaakt en hun behoefte om te ontdekken. Mensen hebben een reden om fysiek naar de winkel te gaan en toe te geven aan hun jager-verzamelaarsinstincten door de ruimte te ontdekken. Hiermee wordt aangetoond dat voorspelbaarheid de kracht is die moet worden overwonnen.

Het model zorgt voor het begrippenkader dat de lezer in staat stelt aan actuele discussies over nieuwe retailconcepten deel te nemen en zich hierop voor te bereiden. Daarom hebben we gekeken naar de praktijk, door het dagelijks leven te observeren en inzichten met elkaar te verbinden, en naar de theorie met betrekking tot verschillende interacties die binnen retailruimten plaatsvinden. Bovendien willen we het gesprek over dit onderwerp op gang brengen. We nodigen u dus uit om met ons mee te denken over nieuwe bedrijfsmodellen en retailconcepten die op het concept van interactieve ruimten zijn gebaseerd.

OVER

ALEXANDER GRIT

Dr. Alexander Grit is werkzaam als onderzoek- docent op Stenden University of Applied Sciences in Leeuwarden en werkt als senior research fellow bij Leicester University. Zijn onderzoeksgebied bestrijkt vrijetijdsstudies, toerisme, stadsontwikkeling, sociale innovatie, HRM en vernieuwende retailconcepten. Zijn onderzoeksfocus ligt op het gebied van vitaliteit van interactie-ruimten, netwerk-organisaties, kunst en gastvrijheid en serendipiteit en ruimte. Hij heeft gepubliceerd over kunst, retail concepten, huisuitwisselingen en gastvrijheid. Hij is co- auteur van het boek ‘Disruptive Tourism and its Untidy Guests: Alternative Ontologies for Future Hospitalities’ (2014).
alexander.grit@stenden.com

MAAIKE DE JONG

Maaike Boudina de Jong (1969) studeerde European Leisure Studies aan de Tilburg Universiteit en De Geschiedenis van de Hermetische Filosofie en Aanverwante Stromingen aan de UvA (Cum Laude) In 2014 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht in Bestuurs- en Organisatiewetenschap, waarbij zij zicht richtte op innovaties binnen Leisure, Toerisme en Retail. Zij is als kenniskringlid verbonden aan het lectoraat Duurzame innovatie in de regionale kenniseconomie en als Research Lecturer aan Stenden Hogeschool (School of Leisure & Tourism Management, Master in Leisure & Tourism Studies). Zij heeft uitgebreide werk- en reiservaring in China, het Midden-Oosten, Europa en de Verenigde Staten waarbij haar bijzondere interesse uitgaat naar Trends en Ontwikkelingen op het gebied van de Cultural Industries en Creative Cities.
maaike.de.jong2@stenden.com

MAAIKE VAN ROODEN

Maaike van Rooden is partner bij SVT Branding & Design Group en co-auteur van het onlangs verschenen boek ‘1 op 1: de essentie van retail branding en design’. SVT is als een van de weinige in Nederland gespecialiseerd in branding, strategie en het ontwerp van retailformules. Het ontwerpbureau ontwikkelt klantomgevingen die een combinatie zijn van de identiteit van de retailer, de doelgroep en de mogelijkheden die we zien in de steeds veranderende samenleving. Dit resulteert in doordachte en holistische retailformules. Onze projecten zijn in te delen in drie sectoren: food, non-food en service retailing. Het bureau is 25 jaar geleden opgericht en heeft aan de wieg gestaan van retail branding en -design in Nederland. De dynamiek in retail blijft ons uitdagen om tot innovatieve oplossingen te komen voor retail branding- en designvraagstukken.
maaike@svt.nl

 

LITERATUUR

Grit, A. (2014). Messing around with Serendipities. Disruptive Tourism and Its Untidy Guests: Alternative Ontologies for Future Hospitalities, 122.

Hyde, K. F., & Lawson, R. (2003). The nature of independent travel. Journal of Travel Research, 42(1), 13-23.

Pine, B. J., & Gilmore, J. H. (1999). The experience economy: Work is theatre & every business a stage. Harvard Business Press.

Veijola, S., Molz, J. G., Pyyhtinen, O., Höckert, E., & Grit, A. (2014). Disruptive Tourism and Its Untidy Guests: Alternative Ontologies for Future Hospitalities. Palgrave Macmillan.

1 To 1, the essence of retail branding and design, Michel van Tongeren (2013)

RETAILSAFARI ROTTERDAM

Tijd voor inspiratie! Vorige week vrijdag gingen we op Retailsafari in Rotterdam. In een korte dag hebben we enkele hotspots in deze stad bezocht. Het broeit en borrelt langs de Maas. Niet alleen de trotse Rotterdammers zelf merken het op. The New York Times en de hippe ‘Rough Guide’ plaatsten Rotterdam bij de tien steden die je moet bezoeken, vanwege de architectuur, restaurants en hippe winkels. We hebben de winkels die we hebben bezocht op een rijtje gezet.

Lees verder »

RETAILSAFARI ROTTERDAM

02/12/2016

Tijd voor inspiratie! Vorige week vrijdag gingen we op Retailsafari in Rotterdam. In een korte dag hebben we enkele hotspots in de stad bezocht. Het broeit en borrelt langs de Maas… Niet alleen de trotse Rotterdammers zelf merken het op, ook The New York Times en de hippe ‘Rough Guide’ plaatsten Rotterdam bij de tien steden die je moet bezoeken, vanwege de architectuur, restaurants en hippe winkels. We hebben de winkels die we hebben bezocht op een rijtje gezet.

Fenix Food Factory: In mei 2014 is de Fenix Food Factory geopend in de verbouwde havenloods op Katendrecht. Er werken zeven culinaire ondernemers die er hun ambachtelijk producten verkopen en maken. Vers, ambacht en lokaal. De Fenix Food Factory is een grote open ruimte waar alles vers is. Het brood wat je er kan halen wordt ter plekke gebakken, de koffie wordt ter plekke vers gebrand, het bier wordt er gebrouwen en ga zo maar door…

Coop Vandaag: Een compacte gemakswinkel van Coop met een buurtfunctie, een eigen keuken voor directe consumptie en een slim assortiment van vers en kruidenierswaren. De keuken heeft kant-en-klare maaltijden en broodjes die zelfs warm af te halen zijn. De compacte winkel heeft een stadse en stoere uitstraling met leuke authentieke details.

Run 2 Day: Hier zijn ze allemaal gek van hardlopen. Ze kennen de fun, de verslaving, de vermoeidheid, de spierpijn, de emotie en hebben daardoor alles wat bij hardlopen hoort: een breed aanbod van trainingsschoenen, wedstrijdschoenen, spikes en de nieuwste hardloopkleding. De vloer in de winkel is voorzien van verschillende ondergronden, klinker, beton en asfalt. En er zijn ook typisch Rotterdamse interieurelementen zoals de herkenbare witte en groene tegels en de bankjes uit de Maastunnel.

The Butcher Boy / Rib.Eye.Steak: ‘ The most innovative streetwear concept of the moment’, aldus de website van het merk zelf. De eerste winkel is in mei 2015 op de Korte Hoogstraat geopend (voorheen The Butcher Boy). Rib.Eye.Steak richt zich op de nichemarkt van streetwear. Niet alleen het interieur is innovatief en anders dan je zou verwachten, maar ook de invulling van de collectie en de interactie met de doelgroep is eigenzinnig te noemen. Kleding en accessoires worden op een unieke manier in koelvitrines gepresenteerd.

Groos: In februari 2013 opende Groos haar deuren. Groos is een vergeten Hollands woord voor trots en is een Rotterdams warenhuis met enkel en alleen Rotterdamse producten. Bij Groos vind je Rotterdamse mode, design, kunst, muziek, literatuur, film, delicatessen en lifestyleproducten. Groos biedt Rotterdams talent een podium. Trots uit eigen stad.

Jamie’s Italian (Markthal): De Markthal is volop geroemd, bezocht en beschreven. Een levendige overdekte markt waar mensen samen komen en genieten van eten. In het najaar van 2015 is hier het restaurant van Jamie’s Italian stilletjes geopend. Voor Nederland is het de eerste Jamie’s Italian vestiging. Gedurende de stille opening stonden de mensen al in de rij. Inmiddels is dit nog steeds zo en is het restaurant een begrip in de Markthal met lovende recensies van de bezoekers. Tijd voor lunch!

Schorem Haarsnijder & Barbier: Volgens de Britse krant The Telegraph een van de beste barbiers van de wereld. Mensen van over de hele wereld komen naar de barbier aan de Nieuwe Binnenweg om zich een nieuw kapsel te laten aanmeten. Het succes ligt in het feit dat de kappers heel simpel te werk gaan, je kan maar uit twaalf verschillende haarstijlen kiezen. De barbierszaak is in 2011 geopend door Leen en Bertus en is alleen bedoeld voor mannen. Vrouwen zijn hier niet welkom. Knippen en scheren gebeurd niet op afspraak, je kan op elk moment van de dag binnenlopen. De kans dat je lang moet wachten voordat je geholpen wordt is groot. Dat wordt goedgemaakt met gratis flesjes bier.

Stek: Een heel klein tuincentrum in het midden van Rotterdam. Hier worden groenliefhebbers geïnspireerd en groentjes op weg geholpen naar zowel particuliere als collectieve groene oases in de stad. Stek is geïnitieerd door vijf zelfstandigen die de stad groener en leuker willen maken. Iedereen kan bij Stek terecht voor natuurlijke en duurzame producten om hun straat, tuin, balkon of dakterras om te toveren tot een groen paradijs.

Wattnou: De allereerste merkonafhankelijk winkel, webshop en projectbureau voor verlichting en mooi schakelmateriaal. Medewerkers geven advies over wat de beste lampen, snoeren of andere oplossingen zijn. Gestart in augustus 2009 is Wattnou inmiddels uitgegroeid tot een begrip en komen mensen vanuit de hele regio naar Rotterdam. Of het nu gaat om advies, een lichtplan, de aanschaf van een enkel bijzonder lampje of een cadeautje. Op vrijdagmiddag heeft Wattnou een reparatieservice: de Lampen EHBO van Opa Ampère. Opa Ampère is een gepensioneerd elektricien die al je defecte en oude lampen repareert of opknapt.

Vermeyden Delicatessen: Al 100 jaar een begrip. Hofleverancier Vermeyden staat al een eeuw garant voor producten van koninklijke kwaliteit. Rob en Anja Sies zijn sinds 2006 de trotse eigenaren van Vermeyden Delicatessen. Bij deze topzaak haal je de beste tapas, wijnen, lekkere broodjes en er is een indrukwekkend aanbod aan vlees, kaas, diverse soorten koffie, thee en chocolade. Twee jaar geleden is de zaak verbouwd. Door de stalen constructies, betonnen vloer en houten afwerking heeft het pand een stoere maar warme industriële uitstraling. Behalve  delicatessen uit binnen- en buitenland, verkoopt Vermeyden ook steeds meer van eigen bodem.

Het is de moeite waard om snel weer eens een Retailsafari in Rotterdam te maken. We zien steeds meer innovatieve concepten in het straatbeeld ontstaan, inspelend op trends als lokaal, authentiek, persoonlijk, gezond en biologisch. Rotterdam is zo’n stad. Met gemak kan je hier een heel weekend voor uittrekken, er is genoeg te zien en te doen en elk deel van de stad heeft zo haar charmes. Naast de concepten die we nu hebben bezocht is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken.. de volgende keer dan maar. Zin om mee te gaan? Mail dan naar frank@svt.nl.

Coop Vandaag; makkelijk, lekker en snel.

Coop heeft een nieuw convenience concept Coop Vandaag. Woensdag 25 november zijn op één dag alle drie de winkels in Rotterdam geopend; op de Mariniersweg, de Zwart Janstraat en op de Oostzeedijk. Het afgelopen jaar hebben wij samen met Coop hard gewerkt aan het merk en de formule. Coop Vandaag is een ‘plek midden in de […]

Lees verder »

Coop Vandaag; makkelijk, lekker en snel.

11/25/2015

Coop heeft een nieuw convenience concept Coop Vandaag. Woensdag 25 november zijn op één dag alle drie de winkels in Rotterdam geopend; op de Mariniersweg, de Zwart Janstraat en op de Oostzeedijk.

Het afgelopen jaar hebben wij samen met Coop hard gewerkt aan het merk en de formule. Coop Vandaag is een ‘plek midden in de buurt waar je niet alleen de dagelijkse boodschappen kunt halen, maar waar medewerkers ook iedere dag de heerlijkste ‘take-away’ maaltijden maken voor elk moment van de dag: superlekker, supervers’.

Samen met onze opdrachtgever kozen we ervoor om het vooral een eigentijds merk te laten worden, passend bij de bestaande uitingen van Coop. Voor Coop Vandaag ontwikkelden we het retailconcept, de bijbehorende eigen grafische taal waaronder het bestaande logo van Coop met een nieuw beeldmerk, het nieuwe retail design van de winkel, de instore communicatie en alle stationary voor Coop Vandaag.

Meer foto’s en informatie over Coop Vandaag zijn binnenkort te zien op onze website.

Dichtbij is vaak nog veraf

Winkels zijn op zoek, op zoek naar een nieuw bestaansrecht in de veranderende wereld. Niet dat alle consumenten nu naar internet zijn overgelopen, maar het is ontegenzeggelijk moeilijker geworden om relevantie te bieden in de huidige winkelstraat. Die zoektocht resulteert in winkels met een verhaal, winkels met extra diensten, ‘blurring-’concepten, winkels die zich aanpassen aan […]

Lees verder »

Dichtbij is vaak nog veraf

10/30/2015

Winkels zijn op zoek, op zoek naar een nieuw bestaansrecht in de veranderende wereld. Niet dat alle consumenten nu naar internet zijn overgelopen, maar het is ontegenzeggelijk moeilijker geworden om relevantie te bieden in de huidige winkelstraat. Die zoektocht resulteert in winkels met een verhaal, winkels met extra diensten, ‘blurring-’concepten, winkels die zich aanpassen aan locatie, seizoen en tijdsstip, winkels die ‘oppuppen’ en winkels die clusteren in markthallen en remises. Hoewel winkels bij uitstek vastzitten aan de plek waar ze staan, lijken ze de klant op te zoeken.

Winkels zijn ook erg bezig om online en fysiek door elkaar heen te klutsen, een moeizaam traject. Maar er wordt hard aan gewerkt. Laatst las ik een interessant artikel in The Guardian (‘Can smart malls save China’s failing shopping centers from collapse,’ 17 september 2015 ), waarin onder andere stond dat in China winkelen niet bestond en dat de ontwikkeling van winkelen als tijdverdrijf tegelijk is ontstaan met de digitale ontwikkeling. Er is een totaal andere mindset dan in het Westen, waardoor er geen blokkade zit tussen bricks en clicks. ‘Alles is shopping.’ Ze hebben ook de gehele PC markt overgeslagen en zijn meteen mobiel gegaan. Zij hebben ons probleem dus niet dat e-commerce alleen online shopping betekent; in China is e-commerce een lifestyle!

In ieder geval zijn retailers, onder druk van de veranderende wereld, hard bezig om zich aan te passen met de zoektocht naar spannende concepten, slimme convenience proposities en ‘through the line’ oplossingen, daadwerkelijk gebaseerd op de vermeende behoeften en wensen van de consument.

Maar wat doen de fabrikanten, de merken, hier nou mee? Kunnen die nog wel rechtstreeks de weg naar de harten en portemonnees van de klanten vinden? Wat doen ze in dit veranderende speelveld om zich te verbinden met het winkelende publiek? Soms zie je het wel; een spannend, authentiek uitziend eet- of supermarktconcept, met een rekje ‘Marsen en Raiders’ bij de toonbank; alsof de wereld voor hun niet is veranderd. Alles klopt, alles is spannend, behalve de merken, die schijnbaar geen bewegingsvrijheid hebben om zich aan te passen aan hun omgeving en hedendaags publiek. Zoals Starbucks z’n winkels aan stad en locatie aanpast en zelfs totaal andersoortige winkels als ‘15th Ave East, ( powered by Starbucks)’ heeft ontwikkeld, zo statisch zijn Haribo, Dove of L’Oreal. Trade marketing, dat zo graag Shopper Marketing heet, komt in veel gevallen nog steeds niet verder dan een push strategie, advertenties met ‘wij zijn de beste,’ en vervolgens een display in de winkel met een kopkaart. Waar is de pull, of eigenlijk, nog beter, waar is de interactie? Laatst was ik in Eataly in New York en daar stond bij de ingang een bord met de volgende drie punten: 1. The customer is not alway right 2. Eataly is not always right 3. Through our differences we create harmony; een statement met lef, maar ook met een kwetsbare opstelling.

Misschien moeten de merken ook meer met de klant in contact treden; praten, luisteren en met suggesties en oplossingen komen en deze vervolgens stapsgewijs, mee met de weg van de klant, de winkel of webshop inbrengen. Laat de klant zich herkennen in relevantie en context, bijvoorbeeld een totale ‘scheeroplossing’ van de Vergulde Hand, in de stijl van de moderne barbier, een biologische lijn van Honig, die er ook biologisch uitziet, gecombineerd met verse producten, als totale maaltijdsuggestie, et cetera.

Wereldmerken zijn vaak zo statisch, maar de consumenten krijgen door het wereldwijde web en het continu verbonden zijn met die gehele wereld (dat ze overigens niet meer kwijt zouden willen) behoefte aan kleinere concepten en een gezicht dat hún aanspreekt, aan het lokale, aan dichtbij, écht en authentiek. Toon dat gezicht en verbindt je.

Door Michel van Tongeren, SVT Branding & Design Group

Bron: Shopper Marketing Update Magazine

Het topje van de Dutch Designberg

Werk aan de kant, computer dicht, tijd om ongegeneerd inspiratie op te doen: vorige week gingen we naar de Dutch Design Week in Eindhoven. ABN AMRO verstrekte gratis leenfietsen in de stad, wat het bezoeken van meerdere locaties makkelijk maakte. Wat hebben we gezien? De Graduation Show van de Design Academy, de Kazerne, Strijp S, het […]

Lees verder »

Het topje van de Dutch Designberg

10/30/2015

Werk aan de kant, computer dicht, tijd om ongegeneerd inspiratie op te doen: vorige week gingen we naar de Dutch Design Week in Eindhoven. ABN AMRO verstrekte gratis leenfietsen in de stad, wat het bezoeken van meerdere locaties makkelijk maakte.

Wat hebben we gezien? De Graduation Show van de Design Academy, de Kazerne, Strijp S, het Veemgebouw en Strijp R. Uiteraard was dit nog niet eens alles wat er te zien was; maar hierbij een verslag van het topje van de Dutch Designberg.

Dit jaar viel op door de professionele aanpak; van de organisatie -de bereikbaarheid was uitstekend; gratis taxi’s, fietsen, heldere routing naar de locaties- maar ook van de ontwerpers. De (jonge) ontwerpers van nu weten zich professioneel en zelfverzekerd te presenteren. Niet alleen hun producten presenteerden ze professioneel; ook zetten ze zichzelf goed neer. Een vlotte babbel, een visitekaartje en een flitsende website lijken de standaard te zijn geworden.

Tevens een pluim voor de gemeente Eindhoven; met een VVV-winkel waar je U tegen zegt (VVV annex koffiebar en designwinkel) en een goede city-branding weten zich goed te positioneren als design-hoofdstad. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van hun onlangs vernieuwde visuele identiteit.

Ontwerpers en het bedrijfsleven lijken elkaar steeds beter te kunnen vinden. De vele samenwerkingsverbanden vielen op en bedrijven als KLM staan zelf ook met een expo in Strijp S. Er werd veel geëxperimenteerd met nieuwe technologieën, vooral met 3D-printen. Hoewel het nog vaak blijft hangen in ‘kijk eens wat ik kan printen’, verandert het onze manier van denken. We zijn zeer benieuwd wat de komende jaren gaan brengen!

Op de foto’s is o.a. te zien:
-De VVV winkel op het station
-Eindhoven city-branding; het logo is doorvertaald in dit pand
-Onderzoek naar materiaal, slijtage en gebruik. Een tapijt dat veranderd naarmate het gebruikt wordt. (Graduation Show)
-Vershal het Veem. Food en design komen samen
-Ontwerp zelf je bril
-Zet zelf je schoenen in elkaar (Kickstarter project)
-Het 3D-printen met keramiek
-De werkplaats van Piet Hein Eek (Strijp R) en een van zijn winkelruimtes

SVT ontwikkelt mee aan Haussmann

Momenteel is SVT bezig met de totale ontwikkeling van het brand + retail design van het luxe boutiquewarenhuis Haussmann op het Rokin in Amsterdam. Het boutiquewarenhuis Haussmann gaat de nieuwe standaard zetten voor prestigieuze shopping experiences in Europa. Dit gaat veel verder dan wat de huidige conventionele warenhuizen op dit moment kunnen bieden. Haussmann streeft er naar […]

Lees verder »

SVT ontwikkelt mee aan Haussmann

05/13/2015

Momenteel is SVT bezig met de totale ontwikkeling van het brand + retail design van het luxe boutiquewarenhuis Haussmann op het Rokin in Amsterdam.
Het boutiquewarenhuis Haussmann gaat de nieuwe standaard zetten voor prestigieuze shopping experiences in Europa. Dit gaat veel verder dan wat de huidige conventionele warenhuizen op dit moment kunnen bieden. Haussmann streeft er naar om haar klanten echt te raken en te inspireren door het aanbieden van een combinatie van kwalitatief zeer hoogwaardige producten, innovatieve serviceconcepten en het gebruik van de nieuwste technologie.
Het boutiquewarenhuis zal een unieke en gevarieerde combinatie van producten en diensten op het gebied van ‘good living’ en ‘taste’ presenteren, elk gebaseerd op een inspirerend verhaal. Dit aanbod zal zorgvuldig worden samengesteld, met oog voor detail, uniciteit, variëteit en de juiste mix van iconische en nieuwe merken. Het uiteindelijke doel is om van elk bezoek aan Haussmann een onvergetelijke ervaring te maken. Het eerste Haussmann warenhuis opent zijn deuren in Amsterdam in september 2016.
SVT ontwikkelde, in nauwe samenwerking met de oprichters, de visuele identiteit voor Haussmann en werkt nu aan het concept en retaildesign van dit world class warenhuis en de foodhall. Volg het project op onze blog en via http://www.thehaussmann.nl en bekijk het impressiefilmpje hier

OV Servicewinkel opent nieuwe vestiging op Amsterdam Centraal

Met de opening van het eerste deel van de IJ-hal aan de achterzijde van Amsterdam Centraal, gaan ook de deuren van de nieuwe OV Servicewinkel open. De OV Servicewinkel is een herkenbare plek op het station waar NS samen met lokale partnervervoerders de klant reisadvies en service biedt van deur tot deur.

Lees verder »

OV Servicewinkel opent nieuwe vestiging op Amsterdam Centraal

06/01/2015

Met de opening van het eerste deel van de IJ-hal aan de achterzijde van Amsterdam Centraal, gaan ook de deuren van de nieuwe OV Servicewinkel open. De OV Servicewinkel is een herkenbare plek op het station waar NS samen met lokale partnervervoerders de klant reisadvies en service biedt van deur tot deur.
Wij ontwikkelden dit concept in 2014 in samenwerking met NS. „De OV Servicewinkel is een welkome aanvulling op de eigen Tickets & Info Shop op het stationsplein,” aldus een woordvoerder van GVB: „Reizigers willen gewoon goed op weg geholpen worden. En met deze winkel voorkomen we dat reizigers het gevoel krijgen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.” (bron: Metronieuws.nl)
In juli 2014 opende NS samen met partner-vervoerder HTM de eerste OV Servicewinkel van Nederland op het vernieuwde station Den Haag Centraal. Het één-loketprincipe, waar reizigers terecht kunnen voor alle vragen over elke trein, bus, tram of metro, is door klanten zeer positief ontvangen. In september 2014 opende de tweede OV Servicewinkel op station Breda en op alle grote stations in Nederland zullen snel meer winkels volgen.

BNR: Michel over de overname van Hunkemöller

De verkoop van Hunkemöller lijkt ver gevorderd. Het Amerikaanse private-equityhuis Sycamore is volgens het financiële persbureau Bloomberg als winnaar uit de bus gekomen in het biedingsproces.
Michel van Tongeren werd hier maandag kort over geïnterviewd.

Lees verder »

BNR: Michel over de overname van Hunkemöller

08/12/2015

De verkoop van Hunkemöller lijkt ver gevorderd. Het Amerikaanse private-equityhuis Sycamore is volgens het financiële persbureau Bloomberg als winnaar uit de bus gekomen in het biedingsproces.
Michel van Tongeren werd hier maandag kort over geïnterviewd.

Beluister hier het fragment

 

BNR: Fusie Ahold en Delhaize lijkt dichtbij te komen

Vanochtend vroeg werd Michel van Tongeren weer geïnterviewd door BNR over de fusie tussen Ahold en Delhaize. Deze hopen nog vóór de zomer tot een fusieakkoord te komen. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het zou zelfs mogelijk zijn dat er deze maand nog een akkoord komt. Zélf zeggen ze er niks over, maar retaildeskundige Michel van Tongeren van SVT Branding & Design denkt dat ze de knoop beter snel kunnen doorhakken.

Lees verder »

BNR: Fusie Ahold en Delhaize lijkt dichtbij te komen

06/03/2015

Vanochtend vroeg werd Michel van Tongeren weer geïnterviewd door BNR over de fusie tussen Ahold en Delhaize. Deze hopen nog vóór de zomer tot een fusieakkoord te komen. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het zou zelfs mogelijk zijn dat er deze maand nog een akkoord komt. Zélf zeggen ze er niks over, maar retaildeskundige Michel van Tongeren van SVT Branding & Design denkt dat ze de knoop beter snel kunnen doorhakken.

De kans bestaat dat ze al heel lang bezig, zegt hij. “Dat weten we niet.”

Het lastigste punt aan de samensmelting is de vraag hoeveel banen het gaat kosten. “Op de een of andere manier zal je synergie willen ontwikkelen, kosten besparen. Dat zal moeilijk zijn, met hoofdkantoren en dergelijke.”

Van Tongeren: “En het andere is: wie komt er boven? Wie wordt de baas? Want een echte fusie lijkt onwaarschijnlijk.”

Beluister hier het fragment

Congresshop Retail 2015 in Chili

Tijdens het tweedaagse conferentie Congresshop Retail 2015 op 4 en 5 mei in Santiago de Chile, sprak Maaike over de rol van fysieke winkels in de nieuwe dynamiek in omnichannel retail. Het is onze visie dat winkels hun bestaansrecht zullen houden, mits ze acteren naar de nieuwe behoeften van de veranderende wereld. Fysieke winkels zullen […]

Lees verder »

Congresshop Retail 2015 in Chili

05/16/2015

Tijdens het tweedaagse conferentie Congresshop Retail 2015 op 4 en 5 mei in Santiago de Chile, sprak Maaike over de rol van fysieke winkels in de nieuwe dynamiek in omnichannel retail. Het is onze visie dat winkels hun bestaansrecht zullen houden, mits ze acteren naar de nieuwe behoeften van de veranderende wereld. Fysieke winkels zullen meer een ontmoetingsplek worden tussen de retailer en de klant, maar ook voor consumenten onderling. Storytelling en betekenisvolle belevingen worden ook belangrijker, want consumenten zijn op zoek naar verrijking en waarde. Op de tweede dag gaf Maaike een workshop over hoe consumenteninzichten vertaald kunnen worden naar succesvolle, relevante retailconcepten. Aan de hand van een case legde zij onze werkwijze en het designproces uit.
Congresshop is het grootste congres over retail in Latijns-Amerika. SVT participeerde nu voor de vierde keer. Michel gaf in 2011 en 2012 een keynote. Maaike in 2014 en 2015.
Het bezoek aan Chili was ook een goede gelegenheid om een van onze projecten te bekijken. Vorig jaar ontwikkelden we een nieuw retailconcept voor Sparta. De opdracht was het realiseren van een flagship store voor deze Chileense multibrand sportstore, met een oppervlakte van 600 m². De Sparta Flagship Store in Plaza Egana is een levendige winkel, waarin passie voor en expertise van sport duidelijk naar voren komen. Een belangrijk onderdeel van de winkel is het Sparta DNA, dat centraal in de ruimte is gesitueerd. Hier ligt de focus op de historie van het merk Sparta, op zowel de kennis en ervaring die in de loop der jaren is opgedaan als op de innovatieve geest van het merk. Daaromheen komen alle sporten met dynamische presentaties tot leven.
Wil je meer weten over deze presentaties of over ons project voor Sparta, neem dan contact op met Maaike van Rooden (maaike@svt.nl of 020-5535050).

Open huis bij SVT tijdens NewCo Amsterdam op 5 juni

NewCo is een wereldwijd platform, dat een podium biedt aan bedrijven met een open blik, een nieuwe manier van werken, en een missie om de wereld te veranderen. Wereldwijd doen meer dan 1.000 bedrijven in 18 steden hun deuren open. Ook bij ons is het open huis! Heb je interesse om te komen? Meld je dan […]

Lees verder »

Open huis bij SVT tijdens NewCo Amsterdam op 5 juni

06/01/2015

NewCo is een wereldwijd platform, dat een podium biedt aan bedrijven met een open blik, een nieuwe manier van werken, en een missie om de wereld te veranderen. Wereldwijd doen meer dan 1.000 bedrijven in 18 steden hun deuren open. Ook bij ons is het open huis! Heb je interesse om te komen? Meld je dan snel aan via http://ams.newco.co/2015-schedule/: er zijn nog maar enkele plaatsen.

Workshop tekenen met de Jongens van de Tekeningen

Woensdag 15 april deden we met het hele team van SVT een workshop tekenen onder leiding van de Jongens van de Tekeningen; je gedachten structuren en vertalen door snelle visualisaties. Met simpele tekentechnieken razendsnel je ideeën op papier zetten. Na een uitleg over het proces van het vertalen van abstracte gedachten naar overtuigende visualisaties gingen […]

Lees verder »

Workshop tekenen met de Jongens van de Tekeningen

05/13/2015

Woensdag 15 april deden we met het hele team van SVT een workshop tekenen onder leiding van de Jongens van de Tekeningen; je gedachten structuren en vertalen door snelle visualisaties. Met simpele tekentechnieken razendsnel je ideeën op papier zetten.

Na een uitleg over het proces van het vertalen van abstracte gedachten naar overtuigende visualisaties gingen we al snel zelf aan de slag. We werden we in groepen verdeeld om te strijden tegen elkaar om door middel van een constructie van 20 spaghettisprieten en tape een marshmallow zo hoog mogelijke in de lucht te krijgen. Dit alles in ook nog eens binnen 12 minuten. Met deze opwarming onder tijdsdruk werden we door middel van veel verschillende tekenoefeningen en stijlen klaargestoomd voor het eindresultaat. We verdeelden ons wederom in vier groepen om binnen 40 minuten een customer journey op grote vellen papier te tekenen. Hierbij mocht niet gepraat worden! Twee groepen tekenden het hele proces van de aanschaf van een nieuwe televisie en de andere twee zorgden voor een inkijkje in de weg van een consument in het aankopen doen bij een verpakkingsloze supermarkt. We sloten de workshop af met een presentatie van de verschillende customer journeys. Leuk om te zien wat er in zo’n korte tijd aan ideeën en visualisaties op tafel kwam.

Dank je wel Jongens van de Tekeningen voor een inspirerende middag weer eens ouderwets tekenen!!!

Nieuwe Blokkerformule slaat aan!

Mooi nieuws! De nieuwe winkelformule van Blokker slaat aan bij de consument. Het nieuwe retailconcept, dat wij samen met Blokker ontwikkelden, sluit beter aan op de wensen van de hedendaagse consument. Het personeel heeft tablets om klanten te helpen en klanten kunnen nu ook in de winkel online bestellen. Het ophalen van deze bestellingen, maar ook van […]

Lees verder »

Nieuwe Blokkerformule slaat aan!

05/12/2015

Mooi nieuws! De nieuwe winkelformule van Blokker slaat aan bij de consument. Het nieuwe retailconcept, dat wij samen met Blokker ontwikkelden, sluit beter aan op de wensen van de hedendaagse consument. Het personeel heeft tablets om klanten te helpen en klanten kunnen nu ook in de winkel online bestellen. Het ophalen van deze bestellingen, maar ook van online orders van andere webshops kan gewoon in de winkel (als alternatief voor bezorging aan huis). Hiermee wordt optimaal gebruik gemaakt van de grote verspreiding van de winkels en van de ligging in woonwijken en kleinere plaatsen. Relevant zijn voor klanten, klanten helpen te kopen en geen ‘nee’ meer verkopen, zijn de nieuwe adagia.

Blokker noemt de veranderingen bij de winkels met de nieuwe formule een ‘succes’: de pilotwinkels behalen ‘een duidelijk hogere omzet’ dan de filialen waar nog geen veranderingen zijn doorgevoerd.In de afgelopen maanden is de nieuwe winkelformule in 8 winkels geïmplementeerd. Deze staan in Amsterdam, Eindhoven, Alkmaar, Nijmegen, Alphen aan den Rijn, Den Haag en Hoofddorp.

Nog vóór de zomervakantie openen geheel vernieuwde Blokkerfilialen hun deuren in Oosterhout, Leiderdorp, Purmerend en Bergen op Zoom. Later dit jaar volgen nog enkele tientallen winkels.

Bronnen:

BNR: Michel over gerucht fusie Ahold & Delhaize

Vandaag in BNR: Door gerucht fusie schiet Ahold-aandeel door het dak. Bijna 5 procent krijgt het fonds erbij. Beleggers reageren dus enthousiast op het gerucht dat Ahold en de Belgische concurrent Delhaize in gesprek zouden zijn over een fusie. Michel van Tongeren vindt de cultuurverschillen tussen beide landen echter zorgelijk. Petra Grijzen interviewde hem erover.

Lees verder »

BNR: Michel over gerucht fusie Ahold & Delhaize

05/11/2015

Vandaag in BNR: Door gerucht fusie schiet Ahold-aandeel door het dak. Bijna 5 procent krijgt het fonds erbij. Beleggers reageren dus enthousiast op het gerucht dat Ahold en de Belgische concurrent Delhaize in gesprek zouden zijn over een fusie. Michel van Tongeren vindt de cultuurverschillen tussen beide landen echter zorgelijk. Petra Grijzen interviewde hem erover.

Beluister hier het fragment

of lees hier het bijbehorende artikel

Google retail safari

Afgelopen vrijdag organiseerde Google een Retail Safari in Amsterdam. Na een rondleiding bij Denim City in De Hallen gingen groepjes retailers en Googlers op pad, gewapend met een smartphone om foto’s te maken en om vragen over de winkels te beantwoorden. Gemaakte foto’s en bevindingen werden direct geupload in Google Drive, zodat de groepen aan het einde […]

Lees verder »

Google retail safari

04/26/2015

Afgelopen vrijdag organiseerde Google een Retail Safari in Amsterdam. Na een rondleiding bij Denim City in De Hallen gingen groepjes retailers en Googlers op pad, gewapend met een smartphone om foto’s te maken en om vragen over de winkels te beantwoorden. Gemaakte foto’s en bevindingen werden direct geupload in Google Drive, zodat de groepen aan het einde van de dag hun safari-avonturen aan elkaar konden presenteren. Retail experts waren ingezet voor een toelichting op de verschillende winkelconcepten. Maaike was als expert bij Friday Next en LENA The Fashion Library.
     Friday Next is een concept store, ontwerpstudio en coffee bar in een. Zoals de naam al doet vermoeden: de twee eigenaressen Esther Blaffert en Paulien de Vries streven ernaar om in hun winkel op de Overtoom het relaxte vrijdagmiddag gevoel te creëren, een toegankelijke ontmoetingsplaats voor mensen onderling –om te werken, netwerken en te ontspannen–, maar natuurlijk ook om mensen kennis te laten maken met bijzondere dingen. Bij Friday Next komen furniture, fashion en food samen en valt iedere keer weer wat nieuws te ontdekken. Er is dus altijd een reden om even te gaan kijken. Corso Como in Milaan en Merci in Parijs waren inspiratie voor het concept, vanwege de mix aan producten die op een toegankelijke manier worden gepresenteerd: “Je kunt er duur design pakken alsof het niets kost,” aldus Esther en Paulien. De winkel bestaat nu ruim 5 jaar en is een voorloper in ‘blurring concepts’, zoals nu in veel Nederlandse winkelstraten te zien is. Een leuk weetje: Friday Next zal op deze locatie geen problemen krijgen met een beperkend bestemmingsplan. Vroeger zat er een Ierse pub in dit pand, dus een horecavergunning is al jaren geleden geregeld. Nu horeca in een retailomgeving de nieuwe standaard in de markt begint te worden, zijn de eigenaressen weer op zoek naar een next step. Wij zijn benieuwd!
     LENA The Fashion Library is de eerste kledingwinkel ter wereld waar je niet koopt, maar leent. LENA maakt gebruik van het bibliotheekprincipe; degenen die lid zijn bij LENA hebben maandelijks een bepaald aantal waardepunten te besteden aan een leuke jas, trui, jurk of ander kledingstuk. Zie het als een verlengstuk van je eigen kledingkast. Het doel van LENA is om een betere moraal in de mode-industrie te creëren: de drie oprichtsters zijn tegen fast fashion en noemen hun innovatieve concept dan ook fashion forward. Zij bieden unieke, stijlvolle kledingstukken van goede kwaliteit, zodat die lang gedragen kunnen worden. De collectie is een combinatie van vintage, opkomende ontwerpers en duurzame labels. Met fashion forward wil LENA bijdragen aan betere omstandigheden voor mens en milieu en speelt ook in op de deeleconomie: het bewustzijn dat we sommige dingen beter kunnen gebruiken en niet perse hoeven te bezitten. Gemiddeld wordt 80% van ieders kledingkast maximaal 1x gedragen, dus waarom steeds iets nieuws kopen, als je het ook kunt lenen?
     Denim City is ook zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Enerzijds omdat het een prachtig pand in de oude tramremise De Hallen is, anderzijds omdat hier de mooie ambitie van House of Denim tot uiting komt: “Towards a brighter blue. Let’s make this industry cleaner, dryer and smarter. Our 4 pillars are education, research & innovation, enterprise and networking.” Er is een Blue Lab, waar continu gewerkt wordt aan een milieuvriendelijker, innovatiever proces om jeans te produceren (Want wist jij dat er voor iedere jeans 7000 liter water nodig is? Of het nou een broek van €7,- bij Primark is of een van €150,- van Levi’s). Jeansmerken kunnen dit lab ook gebruiken om nieuwe stoffen en prints te ontwikkelen voor hun nieuwste collecties. Er is een archief waarin de geschiedenis van denim en overzicht van de stoffen wordt gepresenteerd: een unieke plek. En er is een werkplaats waar studenten van de International Jean School gedragen denims repareren, hergebruiken en recyclen. Je kunt hier ook een spijkerbroek op maat laten maken.

Hé Nederland, wij zijn SuperFair!

Hé Nederland, wij zijn SuperFair! Met dit statement is in februari 2015 het merk SuperFair gelanceerd. Meestal zijn onze opdrachtgevers bestaande formules die we helpen bij hun ontwikkeling, maar recent mochten we vol trots aan de wieg staan van een compleet nieuwe formule die we ontwikkelden in opdracht van HW Biofoods. Er is een groeiende […]

Lees verder »

Hé Nederland, wij zijn SuperFair!

02/06/2015

Hé Nederland, wij zijn SuperFair!
Met dit statement is in februari 2015 het merk SuperFair gelanceerd.
Meestal zijn onze opdrachtgevers bestaande formules die we helpen bij hun ontwikkeling, maar recent mochten we vol trots aan de wieg staan van een compleet nieuwe formule die we ontwikkelden in opdracht van HW Biofoods.
Er is een groeiende vraag naar biologisch eten en biologische producten. De meeste supermarkten spelen daar al op in en uiteraard zijn er de nodige gespecialiseerde winkels.
Waar het tot nu toe aan ontbrak was een laagdrempelige bio supermarkt met een betaalbaar en volledig assortiment, voor iedereen die van lekker en verantwoord eten houdt maar daar niet de hoofdprijs voor wil betalen.
En die winkel is er nu: SuperFair.  Het eigentijdse design, de vrolijke grafiek en de eigenzinnige taal zorgen ervoor dat de formule zich onderscheidt van de bestaande biologische winkels.
Met een mooie versafdeling, veel onverpakte producten, een prima private label, een eigen composteermachine en een recycle bar waar je van alles kunt inleveren.
Wij zijn er van overtuigd dat deze formule zal aanslaan bij een breed publiek. Om in SuperFair termen te spreken: ja reken maar!
 

Retail trip langs de nieuwste foodconcepten in Amsterdam

Amsterdam is enorm aan het vernieuwen op retailgebied. Niet alleen doordat internationale winkelketens landen in en om de Kalverstraat (&Other Stories, Weekday, Pull&Bear, Forever21 en Urban Outfitters), maar we zien ook steeds meer innovatieve foodconcepten in het straatbeeld ontstaat. Inspelend op trends als lokaal, authentiek, gezond en biologisch. En we vinden ze daarnaast ook leuk […]

Lees verder »

Retail trip langs de nieuwste foodconcepten in Amsterdam

01/29/2015

Amsterdam is enorm aan het vernieuwen op retailgebied. Niet alleen doordat internationale winkelketens landen in en om de Kalverstraat (&Other Stories, Weekday, Pull&Bear, Forever21 en Urban Outfitters), maar we zien ook steeds meer innovatieve foodconcepten in het straatbeeld ontstaat. Inspelend op trends als lokaal, authentiek, gezond en biologisch. En we vinden ze daarnaast ook leuk en persoonlijk!

We hebben deze winkels voor je op een rijtje gezet. Het is de moeite waard om weer eens een retail trip in Amsterdam te maken. Als je dan toch in de buurt bent; bekijk ook de nieuwe Blokker, die wij ontwikkeld hebben, op de Jodenbreestraat.

En natuurlijk staat de koffie voor je klaar bij ons op het Entrepotdok. We zijn benieuwd naar je ervaringen!

BNR: Michel over de toekomst van V&D

Vandaag besprak Meindert Schut van Business News Radio de financiële problemen van de V&D. Het personeel van het warenhuis moet bijna 6 procent van het salaris inleveren. Verder schrapt de V&D 50 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor en krijgt het bedrijf een nieuwe directie. Michel van Tongeren werd hierover geïnterviewd…

Lees verder »

BNR: Michel over de toekomst van V&D

01/19/2015

Vandaag besprak Meindert Schut van Business News Radio de financiële problemen van de V&D. Het personeel van het warenhuis moet bijna 6 procent van het salaris inleveren. Verder schrapt de V&D 50 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor en krijgt het bedrijf een nieuwe directie. Michel van Tongeren werd hierover geïnterviewd.

Beluister hieronder het fragment:

 

 

Small Business Saturday

Shop Small®: een initiatief in Engeland, waarbij mensen worden uitgenodigd weer vaker naar de lokale ondernemers te gaan. Dit filmpje laat zo mooi de motivatie en gedrevenheid van de ‘small shop owners’ zien:

Lees verder »

Small Business Saturday

01/15/2015

Shop Small®: een initiatief in Engeland, waarbij mensen worden uitgenodigd weer vaker naar de lokale ondernemers te gaan. Dit filmpje laat zo mooi de motivatie en gedrevenheid van de ‘small shop owners’ zien:

Twee van onze projecten openen hun deuren op één dag!

Het zal vandaag niet onopgemerkt aan je voorbij zijn gegaan: Blokker heeft een nieuwe winkelformule! De eerste pilotstore is geopend op de Jodenbreestraat in Amsterdam. Andere volgen in Eindhoven, Alkmaar, Nijmegen, Alphen a/d Rijn en de Maasstraat in Amsterdam.

In de afgelopen twee jaar hebben wij samen met Blokker gewerkt aan een revitalisering van het merk en de formule. De huishoudspecialist heeft in de huidige tijdsgeest…

Lees verder »

Twee van onze projecten openen hun deuren op één dag!

08/14/2014

Het zal vandaag niet onopgemerkt aan je voorbij zijn gegaan: Blokker heeft een nieuwe winkelformule! De eerste pilotstore is geopend op de Jodenbreestraat in Amsterdam. Andere volgen in Eindhoven, Alkmaar, Nijmegen, Alphen a/d Rijn en de Maasstraat in Amsterdam.

In de afgelopen twee jaar hebben wij samen met Blokker gewerkt aan een revitalisering van het merk en de formule. De huishoudspecialist heeft in de huidige tijdsgeest een nieuwe betekenis gekregen. En Blokker wil meer sfeer en gemak in het alledaagse huishouden brengen: voor het hele thuis, elke dag!

Woensdagavond was er een receptie in de pilotstore, en eerder die dag stonden we bij de opening van de tweede Big Bazar winkel in de Mega Stores in Den Haag, de discountformule van Blokker Holding. Doel van dit project was om Big Bazar een duidelijk eigen gezicht en heldere positie in de markt te geven. Midden in de winkel kunnen meiden hun hart ophalen aan een rijkheid van make-up. De tweet van Bert Bargboer vinden we een heel mooi compliment!

Lees meer over Blokker en Big Bazar in Marketing Online.
(foto’s van Retailtrends Media en Roely van den Brink)

Meer foto’s en informatie over Blokker en BigBazar kunt u vinden op de werk-pagina van de SVT website!

BNR: Hema steekt het water over

Vandaag in BNR: ‘Wie vandaag over Victoria Place in Londen loopt, zal een vertrouwde naam in het straatbeeld zien. De Hema opent daar haar eerste Engelse vestiging. Het oer-Hollandse bedrijf heeft grote plannen in het buitenland, maar heeft in eigen land veel last van budgetwinkels.’ Paul van Liempt interviewt Michel van Tongeren…

Lees verder »

BNR: Hema steekt het water over

06/12/2014

Vandaag in BNR: ‘Wie vandaag over Victoria Place in Londen loopt, zal een vertrouwde naam in het straatbeeld zien. De Hema opent daar haar eerste Engelse vestiging. Het oer-Hollandse bedrijf heeft grote plannen in het buitenland, maar heeft in eigen land veel last van budgetwinkels.’ Paul van Liempt interviewt Michel van Tongeren.
Beluister hier het fragment

‘1 op 1′ als het Managementboek van 2014?

Ons boek ‘1 op 1: de essentie van retail branding en design’ staat op de longlist om het Managementboek van 2014 te worden! Half april maakt de jury de uitslag bekend. Fingers crossed!

Lees verder »

‘1 op 1′ als het Managementboek van 2014?

02/27/2014

Ons boek ‘1 op 1: de essentie van retail branding en design’ staat op de longlist om het Managementboek van 2014 te worden! Half april maakt de jury de uitslag bekend. Fingers crossed!

Heb je het boek al gelezen? Schrijf dan een recensie op de site van Managementboek.nl

Een inspirerende dag over de essentie van retail

Op 22 november vond het congres ‘De essentie van retail’ plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam; het eerste congres over het toepassen van retailprincipes in openbare bibliotheken.

Michel van Tongeren beet het spits af met de boodschap dat bibliotheken een grote inhaalslag zouden moeten maken. ‘Alles verretailt tegenwoordig, mensen besteden tijd aan je, maar ze kunnen ook naar de buren gaan. Zorg dus dat ze voor jou kiezen en blijven kiezen…

Lees verder »

Een inspirerende dag over de essentie van retail

11/29/2013

Op 22 november vond het congres ‘De essentie van retail’ plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam; het eerste congres over het toepassen van retailprincipes in openbare bibliotheken.

Michel van Tongeren beet het spits af met de boodschap dat bibliotheken een grote inhaalslag zouden moeten maken. ‘Alles verretailt tegenwoordig, mensen besteden tijd aan je, maar ze kunnen ook naar de buren gaan. Zorg dus dat ze voor jou kiezen en blijven kiezen. Zorg dat je opvalt en onderscheid je door middel van je merk. En bundel –als bibliotheken zijnde– vooral de krachten en als je het goed doet, word je een kwaliteitskeurmerk. De klant moet hierbij centraal komen te staan. Retaildenken gaat dan ook over consumentgericht denken en communiceren: de een-op-een relatie. Om daar invulling aan te geven zijn creativiteit en innovatie nodig. En innovatie is eigenlijk niets anders dan het combineren van dingen die al bestaan.’

Monique Burger, eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in de Amsterdamse Bos & Lommerbuurt en auteur van het boekje Groeten is gratis, gaf waardevolle tips voor succesvol ondernemen, die zij opgedaan heeft door te luisteren en te leren van haar klanten. Mede dankzij het platform wat zij heeft neergezet met De Nieuwe Boekhandel heeft de Bos en Lommer een bijzondere impuls gekregen. ‘Bos en Lommer is BOLO = het nieuwe SOHO’, aldus AT5.

Medeorganisator Hanneke Kunst maakte in haar verhaal de vertaalslag naar de praktijk van de Bibliotheken en had het over het piekmoment van de klant: ‘De hoogste pieken en dalen van een bezoek aan winkel of bibliotheek bepalen de overall ervaring. Bij IKEA is dat het ijsje of de hotdog, na het passeren van de kassa, dat je bijblijft. Wat is het piekmoment bij een bezoek aan de Bibliotheek?’

Gerard Koning, directeur COOP Supermarkten en in het verleden werkzaam geweest in de bibliotheeksector, sprak onder andere over verleiding. ‘Hoe krijg je de verloren lezers weer binnen? Werk aan je merkbeleving, aan je naamsbekendheid, aan je toegankelijkheid en aan je aanbod. Bundel de krachten.’ Hij vergeleek in dit kader de bibliotheken en Albert Heijn, waarbij de laatste een veel sterkere presence en merkbeleving heeft. Om dit te kunnen realiseren is verleiden wat hem betreft het adagium; ‘Zoals Starbucks haarfijn laat merken met de uitspraak ‘We are not in the coffee business serving people, we are in the people business serving coffee’.’

Het afsluitende discussieforum met de zaal ging vooral over hoe je de medewerkers meekrijgt in dit consumentgericht denken. Gerard Koning sprak over ‘het centrale commando’: een klant een prettig weekend wensen moet er gewoon ingeramd worden bij het personeel.’ Hanneke Kunst had het ook over ‘trainen, trainen en nog eens trainen.’  En Tineke van Ham van het Retailbureau is van mening dat de medewerkers meer betrokken moeten zijn: ‘Laat het iets van de medewerkers zijn, investeer in ze en laat het een manier zijn om liefde voor het vak te uiten of terug te krijgen.’

Congres: ‘De essentie van retail’

Vandaag organiseert SVT samen met Hanneke Kunst en Wendy de Graaff het eerste congres over het toepassen van retailprincipes in openbare bibliotheken, in Het Theater van het Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Retail is een leidraad voor continue vernieuwing en groei waarbij de
klant centraal staat. Hoe kan deze essentie de bibliotheek, en de branche als geheel, op een hoger plan brengen?

Lees verder »

Congres: ‘De essentie van retail’

11/22/2013

Vandaag organiseert SVT samen met Hanneke Kunst en Wendy de Graaff het eerste congres over het toepassen van retailprincipes in openbare bibliotheken, in Het Theater van het Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Retail is een leidraad voor continue vernieuwing en groei waarbij de
klant centraal staat. Hoe kan deze essentie de bibliotheek, en de branche als geheel, op een hoger plan brengen? Tijdens deze inspirerende dag worden diverse presentaties over dit onderwerp gegeven door:

  • Michel van Tongeren – Mensen en merken
  • Hanneke Kunst – De reis van de klant
  • Monique Burger – Retail in De Nieuwe Boekhandel
  • Gerard Koning – Het mooiste vak dat er bestaat

Aansluitend vindt een discussieforum plaats met alle sprekers.

Volg het congres en twitter mee via @BiblioRetail!

Innoveer, inspireer, activeer!

Big Bazar, smallest price! Een van de grootste prijsvechters in het retaillandschap heeft een nieuwe jas gekregen. Big Bazar, smallest price! Een van de grootste prijsvechters in het retaillandschap heeft een nieuwe jas gekregen.Big Bazar, smallest price! Een van de grootste prijsvechters in het retaillandschap heeft een nieuwe jas gekregen.

Lees verder »

Innoveer, inspireer, activeer!

11/18/2013

Laatst was ik op een dinsdagochtend in Zaandam. Niet het meest opwindende moment om te winkelen; lege straten, lege winkels. En passant bracht ik ook een bezoek aan Primark waar het op ditzelfde moment bomvol was. Je hoorde veel Limburgs praten, “’T is een kwestie van geduld, tot heel Holland Limburgs lult,’ zingt Rowwen Heze. Maar deze Limburgers hadden duidelijk geen geduld meer en kwamen met touring cars een dagje ‘Primarken.’ En ons wordt maar verteld dat er geen consumentenvertrouwen is en dat de klant z’n hand op de knip houdt. “Ja,” zult u wellicht zeggen, “het kost ook geen drol bij Primark,“ maar bij Wibra en Zeeman ook niet en daar hangen ze niet met de benen uit. Schoenenreus, ook niet de duurste, is zelfs failliet gegaan. Lage prijzen alleen, doen het echt niet meer!

Het is een kwestie van vernieuwing; hele leuke winkelconcepten, met fijne spullen en goeie service, krijgen de mensen in beweging. Maar veel Nederlandse retailers wachten af, “als de crisis voorbij is pakken we de ontwikkelingen weer op,” hebben ze lang gedacht.

Echter de buitenlandse winkeliers, die blijkbaar niet afwachten, bestormen ons en zetten met hun flitsende winkelformules de markt en de consument wel in beweging. Abercrombie & Fitch, Urban Outfitters, Karl Lagerfeld, Forever 21, All Saints, Marks & Spencer om er een paar te noemen, proberen hun geluk. In retail wordt de taart nooit groter en als je wilt winnen, gaat dat ten koste van een ander. Innovatie is daarbij het enige toverwoord en design geeft daar vorm aan. Creëer merken en belevenissen waar mensen hun bed voor uit willen komen, of zelfs in een touringcar voor willen stappen.

Michel van Tongeren schreef deze column onlangs voor Focus Plaza.

‘Acteer, reageer of lijd’

Big Bazar, smallest price! Een van de grootste prijsvechters in het retaillandschap heeft een nieuwe jas gekregen.

Lees verder »

‘Acteer, reageer of lijd’

05/27/2013

In de RetailTrends van deze maand staat een interview met Michel van Tongeren en Maaike van Rooden. Aan de hand van quotes en passages uit het boek gaan zij in op de inhoud van het boek ‘1 op 1; de essentie van retail branding en design.’ Lees hier het interview (PDF).

1

Belang direct contact sterk toegenomen

Blokker reageert op de veranderende wereld, door zich als merk te ontwikkelen en dezete testen in 6 gloednieuwe pilot

Lees verder »

Belang direct contact sterk toegenomen

04/29/2013

De detailhandel is de spiegel van de samenleving. En omdat de samenleving voortdurend in beweging is, zal de retail onherroepelijk moeten anticiperen om bestaansrecht te behouden. De samenleving is enorm in complexiteit toegenomen en daarom wordt de 1 op 1 relatie tussen retailers en mensen nog belangrijker.

Lees hier het interview over dit onderwerp van Michel van Tongeren met Shopper Marketing Update.

Boekpresentatie ‘1 op 1, de essentie van retail branding en design.’

Afgelopen dinsdag presenteerden we in Eye Amsterdam het nieuwe boek van Michel van Tongeren: ‘1 op 1, de essentie van retail branding en design.’ Het was een leuke en inspiratievolle middag met presentaties van Prof. Dr. Ir. Kitty Koelemeijer en Michel, en een proost op het nieuwe boek.

Lees verder »

Boekpresentatie ‘1 op 1, de essentie van retail branding en design.’

04/25/2013

Afgelopen dinsdag presenteerden we in Eye Amsterdam het nieuwe boek van Michel van Tongeren: ‘1 op 1, de essentie van retail branding en design.’ Het was een leuke en inspiratievolle middag met presentaties van Prof. Dr. Ir. Kitty Koelemeijer en Michel, en een proost op het nieuwe boek.

BNR: Michel als reporter bij opening Jumbo

Vandaag opent Jumbo de grootste supermarkt van Nederland. Voor BNR ging Harmen van der Veen samen met Michel van Tongeren door de supermarkt heen.

BNR: ‘Michel van Tongeren (SVT Branding & Design Group) is ontwerper van winkelformules, en BNR leende zijn professionele blik om deze megasupermarkt eens kritisch te bekijken.’…

Lees verder »

BNR: Michel als reporter bij opening Jumbo

03/27/2013

Vandaag opent Jumbo de grootste supermarkt van Nederland. Voor BNR ging Harmen van der Veen samen met Michel van Tongeren door de supermarkt heen.

BNR: ‘Michel van Tongeren (SVT Branding & Design Group) is ontwerper van winkelformules, en BNR leende zijn professionele blik om deze megasupermarkt eens kritisch te bekijken. “De eerste indruk is dat het een mooie winkel is. De stenen muren zijn dan wel nep, maar het maakt een stuk gezelliger. Ik ben nooit zo heel enthousiast over dat groen/gele beeld wat er oorspronkelijk in de Jumbo’s zat.”

Sfeer
Maar Van Tongeren vindt dat de Jumbo-winkel steeds warmer en gezelliger wordt, in tegenstelling tot de Albert Heijn die steeds koeler en zakelijker wordt. “Daar word je als klant meer een onderdeel van hun machine en hier lijkt het dat ze de klant op hun gemak willen stellen.”

Van Tongeren vervolgt: “Voor een winkel van 6.000 vierkante meter gelden eigenlijk twee dingen: je moet er rustig rond kunnen winkelen, want misschien ga je wel een uurtje. Maar je moet ook snel je weg kunnen vinden, anders ga je er niet meer naar toe omdat het te veel tijd kost. In het moderne leven is een grote winkel, een moeilijke winkel.”

Lovenswaardig
Na twee keer rondlopen, merkt Van Tongeren dat alle mensen enthousiast zijn. “Ik vind het zelf ook heel indrukwekkend. Het is leuk dat ze zover zijn gegaan. Ze volgen niet alleen de markt, maar ontwikkelen die ook. Het is lovenswaardig dat een bedrijf dit doet.”‘

Beluister hier het fragment

Het geheim van Abercrombie & Fitch

Gisteren is de eerste Abercrombie&Fitch in Nederland geopend. Ook hier betekent dat een enorm lange rij voor de winkel. Michel is door RTL Nieuws geïnterviewd over het geheim van Abercrombie&Fitch. Bekijk het fragment (2min): Honderden mensen in kou voor opening Abercrombie&Fitch. Foto’s via RTL Nieuws. Meer beelden op de RTL.nl

Lees verder »

Het geheim van Abercrombie & Fitch

12/14/2012

Gisteren is de eerste Abercrombie&Fitch in Nederland geopend. Ook hier betekent dat een enorm lange rij voor de winkel.

Michel is door RTL Nieuws geïnterviewd over het geheim van Abercrombie&Fitch. Bekijk het fragment (2min): Honderden mensen in kou voor opening Abercrombie&Fitch.


Foto’s via RTL Nieuws. Meer beelden op de RTL.nl

Beste bibliotheek van Nederland 2012: brons voor Bibliotheek Makkum

Gisteren is de Beste bibliotheek van Nederland 2012 uitgeroepen: de winnaar is de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De derde prijs is gegaan naar Bibliotheek Makkum. SVT heeft het inrichtings- en communicatieconcept ontwikkeld voor deze bibliotheek, waarbij klantgerichtheid, inspiratie en verleiding centraal staan. Door een prettiger inrichting en betere presentaties wordt de bibliotheek de plek voor […]

Lees verder »

Beste bibliotheek van Nederland 2012: brons voor Bibliotheek Makkum

10/25/2012

Gisteren is de Beste bibliotheek van Nederland 2012 uitgeroepen: de winnaar is de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

De derde prijs is gegaan naar Bibliotheek Makkum. SVT heeft het inrichtings- en communicatieconcept ontwikkeld voor deze bibliotheek, waarbij klantgerichtheid, inspiratie en verleiding centraal staan. Door een prettiger inrichting en betere presentaties wordt de bibliotheek de plek voor ontspanning, genieten en even wegdromen. Het communicatieconcept is aan de ene kant bedoeld om het serviceconcept (meer self service) te ondersteunen en aan de andere kant om een inspirerende en prettige sfeer te creëren. Dit heeft zich vertaald in een duidelijke en onderscheidende signing om de vindbaarheid en herkenbaarheid in de bibliotheek te vergroten. Ook de nieuw ontwikkelde tone of voice geeft sfeer aan de bibliotheek.

De winnaar van het brons, Makkum, wordt door de jury geprezen als kleine bibliotheek met een hechte verankering in de lokale gemeenschap. ‘Een frisse, kleurige en overzichtelijke bibliotheek, met een goed concept en leuke vondsten, ondanks de beperkte voorzieningen en collecties.’

Een retail revolutie: pop-up mall

Sinds afgelopen december is in de Londense wijk Shoreditch ’s werelds eerste pop-up mall geopend, een vernieuwende plek waar merken en mensen, en mensen onderling, elkaar kunnen ontmoeten. Het park met zwart geschilderde zeecontainers biedt op de begane grond ruimte aan retailers en op de tweede etage bevinden zich horecagelegenheden. Iedere box wordt op creatieve, […]

Lees verder »

Een retail revolutie: pop-up mall

09/12/2012

Sinds afgelopen december is in de Londense wijk Shoreditch ’s werelds eerste pop-up mall geopend, een vernieuwende plek waar merken en mensen, en mensen onderling, elkaar kunnen ontmoeten. Het park met zwart geschilderde zeecontainers biedt op de begane grond ruimte aan retailers en op de tweede etage bevinden zich horecagelegenheden. Iedere box wordt op creatieve, eigen wijze ingericht door de winkelier.

“BOXPARK is a retail revolution. It’s not some run-of-the-mall shopping centre. It’s a living, fertile community of brands packed with talent, innovation and attitude that puts creativity and fashion back where they belong: on the street.” – Roger Wade

In Amsterdam komt de tweede pop-up mall. We moeten er nog even op wachten, maar in de zomer van 2013 strijkt Box Park voor 5 jaar neer op de NDSM-werf. Wij zijn benieuwd welke retailers zich hier gaan manifesteren!

Bekijk het interview met oprichter Roger Wade en de foto’s van Box Park Londen.

Leden blijven trouw aan de bibliotheek

RetailActueel meldde onlangs in zijn nieuwsbrief dat leden trouw blijven aan de bibliotheek. Ook al is het aantal bibliotheken is de afgelopen twee jaar flink gedaald, toch vermindert het aantal lidmaatschappen nauwelijks. (lees hier het hele bericht) De bibliotheek weet zijn relevantie te houden. Een leuk bericht, want SVT ontwikkelde een nieuw bibliotheekconcept helemaal gebaseerd […]

Lees verder »

Leden blijven trouw aan de bibliotheek

09/03/2012

RetailActueel meldde onlangs in zijn nieuwsbrief dat leden trouw blijven aan de bibliotheek. Ook al is het aantal bibliotheken is de afgelopen twee jaar flink gedaald, toch vermindert het aantal lidmaatschappen nauwelijks. (lees hier het hele bericht)

De bibliotheek weet zijn relevantie te houden. Een leuk bericht, want SVT ontwikkelde een nieuw bibliotheekconcept helemaal gebaseerd op de retailmarketing-principes. Deze nieuwe bibliotheek speelt in op de nieuwe functie van de bibliotheek als de plek voor ontspanning, genieten en ontmoeten. Door te verleiden, te inspireren en te verrassen. Door prettiger inrichting en betere presentaties. De introductie van het retaildenken in de bibliotheek heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de klanttevredenheid en daarmee aan de stabilisatie van het ledenaantal ondanks een daling van het aantal bibliotheken. Daarnaast hebben wij ook de visuele identiteit van het VOB ontwikkeld, waardoor de aangesloten bibliotheken een grotere herkenbaarheid in de straat hebben gekregen.

Meer over het bibliotheekconcept van SVT vindt u onder andere hier.

Visuele identiteit van de Olympische Spelen

Nu we ons al bijna twee weken kunnen vermaken met de Olympische Spelen, verheerlijken wij ons ook aan de visuele identiteit van de Olympische Spelen. Klik hier voor het mooie overzicht dat Designboom gemaakt heeft.

Lees verder »

Visuele identiteit van de Olympische Spelen

08/09/2012

Nu we ons al bijna twee weken kunnen vermaken met de Olympische Spelen, verheerlijken wij ons ook aan de visuele identiteit van de Olympische Spelen. Klik hier voor het mooie overzicht dat Designboom gemaakt heeft.

BNR: Dirk van den Broek opent haar 100e vestiging

Vandaag opent Dirk van den Broek haar 100e vestiging. Wat is het succes van deze formule en hoe ziet de toekomst van de supermarkt eruit? Paul van Liempt interviewt Michel van Tongeren…

Lees verder »

BNR: Dirk van den Broek opent haar 100e vestiging

06/06/2012

Vandaag opent Dirk van den Broek haar 100e vestiging. Wat is het succes van deze formule en hoe ziet de toekomst van de supermarkt eruit? Paul van Liempt interviewt Michel van Tongeren.

Beluister hieronder het fragment:

 

 

 

Wereldwijde economie en e-commerce veranderen retail

Millward Brown heeft de ‘BrandZ™ Top 100 Most Valuable Global Brands’ gepubliceerd. Op basis van stijgers en dalers in de top 100 trekt het bedrijf ook allerlei interessante conclusies over de invloeden op merken in verschillende branches. De ontwikkelingen in de wereldwijze economie en e-commerce hebben de grootste invloed op retail. Lees hier meer over […]

Lees verder »

Wereldwijde economie en e-commerce veranderen retail

05/23/2012

Millward Brown heeft de ‘BrandZ™ Top 100 Most Valuable Global Brands’ gepubliceerd. Op basis van stijgers en dalers in de top 100 trekt het bedrijf ook allerlei interessante conclusies over de invloeden op merken in verschillende branches.

De ontwikkelingen in de wereldwijze economie en e-commerce hebben de grootste invloed op retail. Lees hier meer over deze ontwikkelingen en bekijk het interview.

Van fastfoodketen tot ‘third place’

McDonalds is zich de laatste jaren flink aan het ontwikkelen. Nu de maatschappelijke nadruk meer komt te liggen op gezonde voeding en gezond leven, voelt McDonalds zich genoodzaakt om zich te transformeren en zijn ongezonde imago van zich af te schudden. Waarschijnlijk is de documentaire ‘Supersize Me’ hierop ook wel van invloed geweest, waarin de […]

Lees verder »

Van fastfoodketen tot ‘third place’

05/02/2012

McDonalds is zich de laatste jaren flink aan het ontwikkelen. Nu de maatschappelijke nadruk meer komt te liggen op gezonde voeding en gezond leven, voelt McDonalds zich genoodzaakt om zich te transformeren en zijn ongezonde imago van zich af te schudden. Waarschijnlijk is de documentaire ‘Supersize Me’ hierop ook wel van invloed geweest, waarin de filmmaker Morgan Spurlock de bijdrage van McDonalds in de toename van obesitas suggereert: gedurende een maand at en dronk hij driemaal per dag bij McDonalds. Hij kwam 11,1 kilo aan en merkte allerlei psychische bijwerkingen.

In ieder geval hebben we McDonalds de laatste jaren al zien veranderen van een rood-gele fastfoodketen in een groen-gele. Op het menu verschenen meer salades en meer sapjes, en het aantal calorieën, vetten en voedingswaarden werden per gerecht vermeld. McDonalds wil het gemak van een snelle hap blijven bieden, maar dan wel in de vorm van kwaliteit en ‘good fast food’. De transitie is knap. Het gevoel van fastfood en snacken bij McDonalds zal bij de meeste mensen heus nog wel in het hoofd geprent zitten, maar er wordt een alternatief geboden, en McDonalds laat zien dat het zijn verantwoordelijkheden neemt.

Maar McDonalds lijkt nog verder te gaan en zijn klanten een heel nieuwe beleving te willen bieden: van een snel restaurantconcept naar een plek om te verblijven en rustig te genieten van een maaltijd. De look&feel is hiervoor geheel aangepast en er zijn verschillende formats ontwikkeld, zodat er per locatie bekeken kan worden wat het beste bij het publiek past.

Naast dat McDonalds mensen meer wil laten genieten van het eten dat ze bieden, wil het door middel van het nieuwe concept ook de mensen langer aan zich binden. Zo is de McDonalds Drive-Through een dusdanig succes dat het 65% van de Amerikaanse omzet behelst. Deze klanten komen dus vrijwel niet meer binnen en schijnen ook keer op keer hetzelfde te bestellen! McDonalds wil weer laten zien wat het al merk en als restaurant allemaal te bieden heeft. Een nieuwe impuls voor een van ’s werelds grootste en bekendste merken.

Global/local (2)

Enkele dagen na ons bericht over de tegenbeweging op de globalisering, met Starbucks als voorbeeld, is de Starbucks concept store in Amsterdam geopend. De koffiebar is gevestigd in de oude bankkluis van het gebouw The Bank op het Rembrandtsplein en op smaakvolle wijze zijn elementen van de Nederlandse cultuur vermengt met het karakter van het […]

Lees verder »

Global/local (2)

03/14/2012

Enkele dagen na ons bericht over de tegenbeweging op de globalisering, met Starbucks als voorbeeld, is de Starbucks concept store in Amsterdam geopend.

De koffiebar is gevestigd in de oude bankkluis van het gebouw The Bank op het Rembrandtsplein en op smaakvolle wijze zijn elementen van de Nederlandse cultuur vermengt met het karakter van het pand. Zo is er een wand van mallen voor speculaaspoppen, een wand bekleed met fietsbanden, Delfts blauwe tegeltjes en zit je in de kluis met een plafond dat refereert naar goudstaven. De vestiging heeft een laboratoriumfunctie voor nieuwe koffiezetmethodes, een ‘slow koffietheater’ en er is een podium voor bandjes, lezingen etcetera: een vernieuwde invulling van the third place.

Luister ook het interview met Michel van Tongeren en Starbucks The Bank ontwerper Liz Miller op Business News Radio: interview over Starbucks op BNR (9 maart 2012)

Foto van PSFK.com

Global/local (1)

We staan continu in verbinding met de hele wereld via internet, via media en social networks. Dat maakt dat de wereld kleiner wordt, maar ook wel erg groot. We kunnen niet meer zonder de wereldwijde verbinding, maar soms kan het ook wel als een bedreiging voelen. Elke beweging heeft zijn tegenbeweging. Het antwoord op de […]

Lees verder »

Global/local (1)

02/29/2012

We staan continu in verbinding met de hele wereld via internet, via media en social networks. Dat maakt dat de wereld kleiner wordt, maar ook wel erg groot. We kunnen niet meer zonder de wereldwijde verbinding, maar soms kan het ook wel als een bedreiging voelen.

Elke beweging heeft zijn tegenbeweging. Het antwoord op de continu groeiende globalisatie is de behoefte aan een nauwe relatie met onze directe omgeving.

Ook grote, internationale merken lijken zich dit steeds meer te beseffen. Kijk bijvoorbeeld naar Starbucks. De oorsprong van dit merk ligt bij een lokale koffiewinkel in Seattle. Howard Schultz heeft Starbucks van deze koffiewinkel tot een ‘third place’-concept ontwikkeld, en in de afgelopen jaren is het merk uitgegroeid tot een keten die –in ieder geval in Amerika– op vrijwel iedere hoek van de straat zit.

Dit is waar het allemaal begon – foto via http://piccsy.com

De tegenbeweging op het uniforme format is de ontwikkeling van Starbucks koffiebars met een eigen karakter: lokaal en uniek. Zie hieronder een aantal verschijningen:

Super lokaal, het Starbucks logo wordt zelfs niet gebruikt op de gevel.

Verplaatsbaar en duurzaam ontwerp –  foto via http://www.starbucks.com/blog

De nieuwste Starbucks in Japan, ontworpen door architecten Kengo Kuma and Associates. De gewoven constructie bestaat uit meer dan 2000 houten balken!  – foto viahttp://www.dezeen.com

Retail in Nederland

Nederland is een handelsland en retail is inkoop. Ik heb ook wel eens gehoord dat retail vastgoed is, maar dat is in deze markt vast niet goed. Nee, retail is inkoop en daar zijn van oudsher alle grote Nederlandse retailers groot mee geworden. Echter het is heel moeilijk om daar ook groot mee te blijven, […]

Lees verder »

Retail in Nederland

02/23/2012

Nederland is een handelsland en retail is inkoop. Ik heb ook wel eens gehoord dat retail vastgoed is, maar dat is in deze markt vast niet goed. Nee, retail is inkoop en daar zijn van oudsher alle grote Nederlandse retailers groot mee geworden. Echter het is heel moeilijk om daar ook groot mee te blijven, want als je inkoopt, ben je veel op reis, zie je veel, maar weet niet meer zo goed hoe het er thuis aan toe gaat. Goeie inkopers zijn ook niet altijd goeie verkopers en willen daarbij de slim verkregen marge, het verschil dat verdient wordt tussen inkoop en verkoop, in hun zak stoppen. Ze hebben domweg een hekel aan kosten; zeker aan verkoopkosten. “Mijn producten zijn zó mooi en zó goed geprijsd, die verkopen zichzelf”, lijkt vaak het adagium. Zo sprak ik pas een persoon, die bij een grote supermarktketen de luchtbel doorgeprikt had van de inkopers die dachten dat ze 75% marge hadden op een product, door uit te rekenen welke kosten, zoals logistiek, winkels, presentaties, personeel, derving, embalage et cetera, door te rekenen en toe te kennen aan de onderlinge producten. Toen viel die marge wat anders uit.

In deze tijd waarin we alles overal kunnen kopen tegen een prijs die ons aanstaat, gaat het nog maar ten dele over het product; dat is uitwisselbaar geworden. Het gaat tegenwoordig over merk, merkwaarde, verleiding, gemak, presentatiekracht, personeel, enzovoorts. Nederlandse retailers zijn daar niet zo van. Men kan aan het begin van een ontwikkeltraject nog wel praten over bijvoorbeeld visual merchandising, seizoensaankleding van de winkel, het involveren van alle zintuigen, het trainen van personeel en het continu doorontwikkelen van alle modules in de winkel, maar in werkelijkheid is ‘goed’ vaak al vrij gauw ‘goed genoeg’.

Dat doet me denken aan de titel van het boek dat de eerste Industrial Designer, Raymond Loewy (o.a. de ontwerper van het Coca Cola flesje en het Shell logo), schreef en dat  ‘Never leave well enough alone’ heet.

Natuurlijk zijn er goed onderhouden winkels in Nederland, sterker nog, we hebben er hard aan meegewerkt in de afgelopen 23 jaar om dat voor elkaar te krijgen, maar het kan natuurlijk beter, zorgvuldiger en met meer toewijding gebeuren.

In het buitenland, met name in Amerika, Spanje, Scandinavië en Engeland, zie je vaak die prachtige voorbeelden van de kunst van retail. Merkontwikkeling, verleidelijke winkels, visual merchandising, gedreven personeel, heldere signing, informatieve instore communicatie en alles goed en continu onderhouden.

In Nederland doen we dat anders, we hechten er, in oorsprong, ook minder aan. We zijn van nature al niet zo dienstbaar, dat komt door onze egalitaire achtergrond en opvoeding en we hebben de resten van een Calvinistische cultuur. Toch is er sinds de jaren ’90 veel veranderd, waarin we hedonistischer en Angelsaksischer zijn geworden. We zijn veel meer gaan reizen en steden gaan bezoeken; city shopping trips. Daarbij zagen we al die mooie winkelformules die we hier ook wilden hebben, en… we hebben ze gekregen.

Maar er komt nog veel meer aan. In Amsterdam opent op 3 maart Apple zijn eerst eigen winkel in het Hirschgebouw en zal Abercrombie and Fitch zich vestigen in de Leidsestraat. Allebei baanbrekende concepten die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook Primark aan de onderkant van de markt, maar met hippe, goed uitziende winkels met zorgvuldige presentaties, zet de toon.

Kortom, maak het zelf maar af: blijf goed inkopen, maar vooral leer verleiden. Investeer in mooie, goed onderhouden winkels, laadt je merk, leidt je merk, laat je merk leiden, wordt marktleider. Maar met de kantjes er af lopen lukt dat niet meer. De Nederlander ziet teveel goeie voorbeelden om zich heen.

Michel van Tongeren

Het klantenkoningshuis

Hoe zal het gaan met ons Koningshuis in deze 21ste eeuw. Er wordt al jaren van tijd tot tijd aan de deur gemorreld, maar de laatste tijd meer dan ooit. Nu wordt er gespeculeerd dat de koningin dit jaar haar troon zal overdragen aan Willem-Alexander en vooral omdat we Maxima leuk vinden, zal het dan […]

Lees verder »

Het klantenkoningshuis

02/15/2012

Hoe zal het gaan met ons Koningshuis in deze 21ste eeuw. Er wordt al jaren van tijd tot tijd aan de deur gemorreld, maar de laatste tijd meer dan ooit. Nu wordt er gespeculeerd dat de koningin dit jaar haar troon zal overdragen aan Willem-Alexander en vooral omdat we Maxima leuk vinden, zal het dan nog wel een tijdje goed gaan. Toch is het de vraag of dit instituut stevig in het zadel blijft, of langzamerhand nog verder aan kracht in zal boeten en louter ceremonieel zal zijn of sterker nog; folkloristisch.

Dat deed ons denken aan de klant als Koning. Het is een oud gezegde “De Klant is Koning’, dat we overigens vaker aanwenden als we vinden dat we niet goed, dan wanneer we juist goed behandeld zijn. Vraag is echter: hoe lang blijft de klant nog koning?

Door de ontwikkelingen op internet, wordt onze wereld steeds interactiever. Marktplaats waarop we handelen, de long tail waarbij we zelf op zoek gaan, vaak naar de andere kant  van de wereld, om het door ons zo gezochte product of dienst te vinden. Samen shoppen met vrienden of vriendinnen via sociale media en hoe we communiceren met onze winkeliers en collega shoppers, via blogs, interactieve websites, et cetera. Als je eenmaal op een site wat gekocht hebt of anderszins bent ingelogd, word je de volgende keer persoonlijk aangesproken, zoals je dat bijvoorbeeld bij Albert Heijn, waar je vier keer per week komt, niet wordt gedaan. Het wordt dus persoonlijker en interactiever. Je mag je mening geven, je mag er met andere klanten en de aanbieder over discussiëren. Je kunt suggesties doen, eisen stellen, kopen of kopen staken; boycotten. Je kan zeggen dat een groot deel van de macht bij de klant, de koper, is komen te liggen.

Vraag is of de klant, die op een ‘je en jij manier’ met de aanbieder praat, die meebeslist en -bepaalt wat er in het schap ligt, die overlegt hoe ver de dienstverlening zou moeten reiken en wat ervoor gerekend mag worden en die mee bepaalt wat een goeie prijsstelling is, of die klant nog wel Koning is en zich als zodanig kan gedragen.

Als je veel interacteert, veel meebeslist, je vriendschappelijk gedraagt, enzovoorts, past het eigenlijk niet om je ook nog steeds als koning te gedragen, te verwachten dat je ook als koning wordt behandeld. Eigenlijk word je een ‘partner in crime’, en dan is het niet van de tijd om de hiërarchie in stand te houden.

De 21ste eeuw: het einde van alle Koningshuizen; ook dat van het ‘Klant-is-Koning-Huis’?

Blijf bij de les!

Retail is een van de grootste industrieën in de wereld, en waarschijnlijk ook de grootste werkgever. Toch valt het op dat er relatief weinig aan wetenschappelijke ontwikkeling gedaan wordt. Het is een bedrijfstak waar het eenvoudig instappen is en waar veel selfmade ondernemers aan het roer zitten. Vaak kort van aandacht, omzet- en actiegerichte doeners, […]

Lees verder »

Blijf bij de les!

02/10/2012

Retail is een van de grootste industrieën in de wereld, en waarschijnlijk ook de grootste werkgever. Toch valt het op dat er relatief weinig aan wetenschappelijke ontwikkeling gedaan wordt. Het is een bedrijfstak waar het eenvoudig instappen is en waar veel selfmade ondernemers aan het roer zitten. Vaak kort van aandacht, omzet- en actiegerichte doeners, zeg maar. Retail marketing, retail branding, formule-ontwikkeling, retail design; het zijn onderwerpen waar wereldwijd, weinig opleidingen in aangeboden worden. En zoals dat is in de wereld van vraag en aanbod: als er weinig vraag is, is er ook weinig aanbod.

Een paar maanden geleden was ik benaderd door Euroform om mee te werken aan een vijfdaagse leergang ‘Retail Management’, onder leiding van Ton Bos. Mij was gevraagd om de module formule-ontwikkeling en -optimalisatie te leiden, maar er waren ook grotere namen als Kitty Koelemeijer van Universiteit Nijenrode en Miquel van Bussel van Hema aan boord. Vandaag kreeg ik te horen dat er maar weinig aanmeldingen zijn en dat de cursus waarschijnlijk niet door gaat. Het zou kunnen liggen aan de beperkte communicatiekracht van Euroform, aan het programma en lecturers (maar dat lijkt me sterk) of aan de conjunctuur.

Dit laatste is een bekend verschijnsel in onze praktijk. Retailers zijn best te bewegen om strategisch te denken zolang de kassa-aanslag vandaag maar hoger is dan de kassa-aanslag van vorig jaar vandaag. Mocht die lager zijn dan vorig jaar, komt de retailer in actie, dan zegt hij dat we zeker doorgaan met het strategische traject, maar dat nu even de handen uit de mouwen moeten worden gestoken en op de trom geslagen dient te worden.
Het is ‘the way of the retail world’. Echter de wereld verandert! Let op en blijf bij, of liever; blijf voor!

Michel van Tongeren